Στη μάχη κατά της επιδημίας COVID-19 έχει μπει από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Όπως ανακοίνωσε Πέμπτη 8 Οκτωβρίου κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας από τις 12 Οκτωβρίου τίθενται στη διάθεση των πολιτών συνολικά 161 Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν είτε σε 24ωρη βάση, είτε σε δύο βάρδιες, δηλαδή από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Από τις 12 Οκτωβρίου, λοιπόν, είναι σε λειτουργία 103 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα και επιπλέον 58 από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και 42 περιφερειακά ιατρεία. Ειδικά, στην Αττική, από τη Δευτέρα ξεκίνησαν 14 Κέντρα Υγείας, 8 στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια και 6 στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όσοι πολίτες έχουν συμπτωματολογία συμβατή με λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV2, θα πρέπει να απευθύνονται στα Κέντρα Υγείας μόνο κατόπιν ραντεβού. Είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ραντεβού, όπου υπάρχει πλέον ένδειξη για Ιατρείο COVID-19, είτε με τους 5ψηφιους αριθμούς όπως ισχύει μέχρι σήμερα, είτε επικοινωνώντας απευθείας με το Κέντρο Υγείας.

Ενδεικτικό της βοήθειας που θα δώσουν στο σύστημα των δημοσίων νοσοκομείων οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι η αύξηση κατά τουλάχιστον 500 διαγνωστικών τεστ που θα γίνονται για κορωνοϊό, ημερησίως. Σήμερα ο ημερήσιος μέσος όρος τεστ που γίνεται στα Νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου 1.000.

Δείτε τη λίστα με τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία ανά ΥΠΕ όπου μπορείτε να εξεταστείτε για κορωνοϊό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λίστα με τις δομές της ΠΦΥ είναι δυναμική και θα προστίθενται συνεχώς καινούργια Κέντρα Υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού.