Στις επιφάνειες των δωματίων του ξενοδοχείου δύο προσυμπτωματικών Κινέζων φοιτητών λίγο πριν διαγνωσθούν με τη νόσο COVID-19 εντοπίστηκε ο κορωνοϊός, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Emerging Infectious Diseases.
Οι ερευνητές εξέτασαν τα δωμάτια του ξενοδοχείου όπου διέμεναν για λόγους καραντίνας οι δύο φοιτητές, οι οποίοι επέστρεψαν στην Κίνα στις 19 και 20 Μαρτίου μετά το ταξίδι τους για σπουδές. Μέχρι τότε οι δύο ασθενείς δεν είχαν παρουσιάσει κανέναν σύμπτωμα, αλλά μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο για να περάσουν προληπτικά την καραντίνα 14 ημερών.
Το πρωί της δεύτερης ημέρας καραντίνας, οι δύο φοιτητές εξετάστηκαν και αποδείχθηκαν θετικοί στην COVID-19, παρόλο που παρέμεναν ασυμπτωματικοί, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για νοσηλεία.
Τρεις ώρες μετά τα θετικά αποτελέσματα του ελέγχου, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από διάφορες επιφάνειες των δωματίων των φοιτητών, όπως το πόμολο της πόρτας, τους διακόπτες για τα φώτα, τις βρύσες, τους θερμομετρητές, τα τηλεχειριστήρια, τις μαξιλαροθήκες, τα σεντόνια και τις πετσέτες, την τουαλέτα και το κουμπί για το καζανάκι.
Συνολικά συλλέχθηκαν 22 δείγματα από τα δύο δωμάτια, με τα οκτώ να αποδεικνύονται θετικά στον κορωνοϊό. Τα έξι από αυτά είχαν ληφθεί από το δωμάτια του Ασθενή Α και προέρχονταν από τον διακόπτη για το φως, το πόμολο της πόρτας του μπάνιου, τα σεντόνια, την παπλωματοθήκη, τη μαξιλαροθήκη και την πετσέτα. Στο δωμάτιο του Ασθενή Β, τα θετικά δείγματα εντοπίστηκαν στη βρύση και στη μαξιλαροθήκη.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η μελέτη «αποδεικνύει εκτενή περιβαλλοντική μόλυνση από το RNA του SARS-CoV-2 σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα», τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ιικό φορτίο εντοπίστηκε μετά την παρατεταμένη επαφή με σεντόνια και μαξιλαροθήκες.
«Η ανίχνευση RNA του SARS-CoV-2 στα δείγματα επιφανειών των σεντονιών, της παπλωματοθήκης και της μαξιλαροθήκης υπογραμμίζει τη σημασία των σωστών διαδικασιών χειρισμού όταν αλλάζουμε ή πλένουμε τα κλινοσκεπάσματα ασθενών με SARS-CoV-2. Εν κατακλείδι, η μελέτη μας δείχνει ότι οι προσυμπτωματικοί ασθενείς έχουν υψηλό ιικό φορτίο και μπορούν εύκολα να μολύνουν το περιβάλλον με το οποίο έρχονται σε επαφή», καταλήγουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τις έρευνες των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον τρόπο με μετάδοσης του κορωνοϊού σε διάφορες μελέτες, ο ιός μπορεί να επιβιώσει από τρεις ώρες μέχρι και τρεις ημέρες, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη η επιφάνεια.
Διαβάστε επίσης
Κορωνοϊός-Εμβόλιο: Ξαφνικά ελπίδες από τη μετάλλαξή του
Κορωνοϊός: Γιατί είναι πιο απειλητικός για τους μεγαλύτερους σε ηλικία
Κορωνοϊός: Παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία επιδεινώνουν την πορεία της λοίμωξης