Μελέτη τεσσάρων ετών ανέδειξε τη φυσική τάση προς την κατανάλωση σακχάρων ως βασικό παράγοντα παχυσαρκίας, ακόμη και στις περιπτώσεις αγευσίας οπότε η γλυκύτητα παύει να αποτελεί δέλεαρ. Αναπόφευκτη είναι η σύνδεση και με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με την υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το κοιλιακό λίπος και την χοληστερόλη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως η επιτυχία της μελέτης έγκειται στα πειραματόζωα με αγευσία, τα οποία ωστόσο διατηρούσαν τους υποδοχείς για τη γλυκιά γεύση στο έντερο. Τα ποντίκια με αγευσία που μετήλθαν οι ερευνητές, δεν μεταφέρουν τα γευστικά ερεθίσματα από τους γευστικούς κάλυκες στα αντίστοιχα νεύρα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη μελέτη, πέραν των ποντικών με απουσία γεύσης, στην πειραματική διαδικασία αξιοποίησαν και μια ομάδα υγιών ποντικών προς σύγκριση της συμπεριφοράς σχετικά με την κατανάλωση θερμιδικών σακχάρων (σακχαρόζη, φρουκτόζη, γλυκόζη) και γλυκαντικών ουσιών (ζαχαρίνη και σουκραλόζη).

Στη διάρκεια ενός εικοσιτετραώρου, τα ποντίκια των δύο ομάδων μπορούσαν να καταναλώσουν από το περιεχόμενο δύο διαφορετικών φιαλών, η μία με νερό και η άλλη με ένα διάλυμα με περιεκτικότητα 15% σε σάκχαρα ή γλυκαντικές ουσίες. Όπως φάνηκε, τόσο τα ποντίκια με αγευσία όσο και εκείνα με λειτουργικούς γευστικούς κάλυκες έδειξαν προτίμηση για το σακχαρούχο διάλυμα, η οποία αυξήθηκε εκθετικά μέσα σε τέσσερις ημέρες. Ωστόσο η ομάδα αγευσίας δεν έδειξε αντίστοιχη προτίμηση για το διάλυμα με γλυκαντικές ουσίες όσο η άλλη ομάδα.

Οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε τρία επιπλέον βασικά ευρήματα:

  • Τα ποντίκια με αγευσία έδειξαν προτίμηση για κατανάλωση σακχάρων, ανεξάρτητα από το ότι δεν είχαν αίσθηση της γλυκύτητας, υποδεικνύοντας η τάση ή λαχτάρα για αυτά προκύπτει μέσω άλλων μηχανισμών και όχι από τη γλυκιά ιδιότητά τους.
  • Ποντίκια που δεν μπορούσαν να μεταβολίσουν τη φρουκτόζη έδειξαν μειωμένη όρεξη για σάκχαρα όπως η σακχαρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
  • Τα ποντίκια με αγευσία που κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες σακχάρων εμφάνισαν παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο, υποδεικνύοντας ότι τα σάκχαρα μπορούν να οδηγήσουν στη μεταβολική νόσο ανεξάρτητα από τις ιδιότητές γλυκύτητας.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Miguel Lanaspa Garcia, Ph.D., εξήγησε γιατί αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας στον άνθρωπο: εστιάζοντας στη φρουκτοκινάση ή φωσφοφρουκτοκινάση, του ενζύμου που εμπλέκεται στον μεταβολισμό της φρουκτόζης, μπορούν να γίνουν βήματα για την πρόληψη ή ακόμη και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου που σχετίζεται με την πρόσληψη σακχάρων, καθώς και για τη μείωση της όρεξής μας για ζάχαρη.