Η μοναδική βιοχημική σύνθεση του ροδιού έχει προσελκύσει την προσοχή των ερευνητών, που μελετούν τις εκπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητές του. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα ροδιού εμποδίζει, επιλεκτικά, την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του μαστού, του προστάτη, του εντέρου και του πνεύμονα.

Οι ερευνητές από το Ισραήλ έχουν την πρωτιά στη μελέτη της προστατευτικής δράσης του ροδιού. Πιστεύουν ότι τα ρόδια έχουν εξελίξει μια ισχυρή συνεργία και ότι η φύση έχει δημιουργήσει ένα ασυνήθιστο φυτό που πατά όλα τα σωστά κουμπιά για την εξόντωση ενός καρκινικού κυττάρου.

Από μελέτες σε ζώα και εργαστήρια γνωρίζουμε ότι η πολυεπίπεδη δράση του ροδιού επηρεάζει πολλές κυτταρικές διαδρομές και εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου με ποικίλους τρόπους. Αυτή η συνεργιστική δράση εμποδίζει τη δημιουργία νέων αγγείων για τροφοδοσία του όγκου, καθώς και την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Εμποδίζει επίσης την τάση των καρκινικών κυττάρων να εισβάλλουν σε άλλους ιστούς και προγραμματίζει ακόμα και τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Το ρόδι και ο καρκίνος του προστάτη
Οι μελέτες που έχουν γίνει σε καρκινοπαθείς που καταναλώνουν προστατευτικές τροφές είναι πολύ λίγες. Το 2006, κάποια αξιοσημείωτα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν από τον Άλαν Πάντουκ. Ο Δρ. Πάντουκ είναι γιατρός και ερευνητής στο Καρκινικό Κέντρο Τζόνσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (UCLA) στο Λος Άντζελες. Η ομάδα του εξέτασε την επίδραση που έχει ένα ποτήρι χυμός ροδιού την ημέρα σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν αύξηση των επιπέδων PSA έπειτα από επέμβαση ή ακτινοβολία. Ο χυμός ροδιού επιβράδυνε την αύξηση αυτή.

Το PSA ή ειδικό προστατικό αντιγόνο είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα του προστάτη και υπάρχει στο αίμα. Εξετάζεται τακτικά για να αξιολογούνται η ανάπτυξη και η εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Ο χρόνος που χρειάζεται για να διπλασιαστεί το PSA είναι ένας δείκτη του ρυθμού ανάπτυξης του καρκίνου αυτού. Στους καρκινοπαθείς ο μικρός χρόνος διπλασιασμού PSA μεταφράζεται σε αυξημένη ανάπτυξη καρκίνου, ενώ ο μεγαλύτερος σε πιο αργή εξέλιξη.

Ο χρόνος διπλασιασμού στη μελέτη του Δρ. Πάντουκ αυξήθηκε από δεκαπέντε σε πενήντα τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μία από τις λίγες μελέτες που έδειξε ότι ο φυσικός χυμός ροδιού στους ανθρώπους εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και αυξάνει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Μια άλλη μελέτη χρησιμοποίησε κάψουλες που περιείχαν εκχύλισμα χυμού ροδιού σε άνδρες με αυξημένο PSA, έπειτα από τοπική θεραπεία για καρκίνο του προστάτη. Το εκχύλισμα ροδιού αύξησε σημαντικά τον χρόνο που χρειαζόταν το PSA για να διπλασιαστεί, που σημαίνει πως η εξέλιξη του καρκίνου εμποδίστηκε. Και στις δύο μελέτες ένα ποσοστό ανδρών εμφάνισε ακόμα και μείωση του PSA μετά την κατανάλωση χυμού ροδιού (15% και 13%).

Δυστυχώς, σε άνδρες με προχωρημένο καρκίνο προστάτη η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού δεν σημείωσε σημαντική μείωση του PSA συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (placebo). Πιστεύουμε ότι τα υποσχόμενα αποτελέσματα στον καρκίνο του προστάτη αρχικού σταδίου θα πυροδοτήσουν περισσότερες έρευνες με άλλες ομάδες καρκινοπαθών, ώστε να αναγνωρίσουμε την κατάλληλη στιγμή και τις αποτελεσματικές δράσεις για πιο σωστή διατροφική παρέμβαση.

Συστάσεις

  • Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά, όταν είναι η εποχή τους.
  • Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
  • Οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη πρώτου σταδίου συστήνεται να πίνουν ένα μικρό ποτήρι χυμό ρόδι καθημερινά ή, εναλλακτικά, να λαμβάνουν μια κάψουλα με εκχύλισμα χυμού ροδιού.
Πηγή: Anticancer, Η προληπτική δύναμη των τροφών, Οδηγός διατροφής για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου, Χριστίνα Οικονομίδου – Πιερίδου, Κλινική Διαιτολόγος, διατροφολόγος, M.Sc. Nutritional Medicine, εκδόσεις Διόπτρα