Η λήψη στατίνων, των ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, φαίνεται να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Cancer Research.

Συγκεκριμένα, η Emma H. Allott, από το Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι συνεργάτες της μελέτησαν τη χρήση των στατίνων και τον κίνδυνο εκδήλωσης μοιραίου καρκίνου του προστάτη στο πλαίσιο της έρευνας Health Professionals Follow-up Study. Εστίασαν σε 44.126 άνδρες που ήταν ελεύθεροι καρκίνου το 1990 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για τυχόν εκδήλωση καρκίνου έως το 2014. Η χρήση στατίνων αξιολογούνταν ανά διετία.

Εν τέλει διαγνώστηκαν με καρκίνο του προστάτη 6.305 άνδρες κατά τη διάρκεια των 24 ετών της μελέτης και το 13% αυτών ήταν μεταστατικοί κατά τη διάγνωση ή μεταστατικοί/μοιραίοι κατά την παρακολούθηση.

Η καθημερινή λήψη στατίνων ήταν αντιστρόφως σχετική με τον κίνδυνο μοιραίου καρκίνου του προστάτη εν συγκρίσει με την παρελθούσα ή τη μη χρήση.

«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο κλινικό δείγμα τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για μια αιτιολογική επίδραση των στατίνων στον κίνδυνο μοιραίου καρκίνου του προστάτη και έτσι θα επιλέξουμε κατάλληλους βιοδείκτες για να μελετήσουμε εστιασμένα τη χρήση των στατίνων έναντι του συγκεκριμένου καρκίνου», αναφέρει η  Emma H. Allott.