Ένα από τα πιο νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού, τα κεράσια, αλλά και τα βύσσινα φέρουν ιδιότητες που τα καθιστούν απαραίτητα στη διατροφή μας. Μειώνουν τη φλεγμονή, βελτιώνουν τον ύπνο, ενισχύουν την καρδιακή υγεία και επιταχύνουν την αποκατάσταση μετά την άσκηση, προωθώντας συνολικά την υγεία και την ευεξία.

Ακολουθούν τα οφέλη υγείας που σύμφωνα με τα – λιγοστά –  διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία αφορούν την λατρεμένη βυσσινάδα, ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του καλοκαιριού. Σε αυτά περιλαμβάνοται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, η βελτίωση της μνήμης και η συμβολή στον ύπνο.

1. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Οι ανθοκυανίνες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν τις φθορές στα κύτταρα, τις οποίες προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Οι τελευταίες προέρχονται από το περιβάλλον, ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πυροδοτούν την κυτταρική βλάβη, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πολλές χρόνιες ασθένειες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και μια υγιεινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητές τους.

2. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Οι ανθοκυανίνες που προέρχονται από φυσικές πηγές μπορεί να έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να σκοτώσουν τους μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες.

Κάποιες έρευνες έχουν υποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στα βύσσινα μπορούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων, υποστηρίζοντας έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμώντας ήπιες ασθένειες όπως το κρυολόγημα. Χρειάζονται, όμως, περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν οι ανθοκυανίνες στη βυσσινάδα μπορούν να ωφελήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Βελτιωμένη όρασηΑνθοκυανίνες παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στο βύσσινο και τα κεράσια μπορεί να ωφελήσουν τους πάσχοντες από γλαύκωμα, μια σχετικά συχνή πάθηση του οφθαλμού, η οποία προκαλείται κυρίως από αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση που καταστρέφει προοδευτικά το οπτικό νεύρο.

Κάποιες έρευνες εξέτασαν ανθρώπους που είχαν λάβει θεραπεία με ανθοκυανίνες για το γλαύκωμα και κάποιοι από αυτούς παρουσίασαν βελτίωση στην όρασή τους μετά τη θεραπεία.

4. Καλύτερη αποκατάσταση μετά την άσκηση
Μετά από έντονη άσκηση, ορισμένοι ασκούμενοι παρουσιάζουν φλεγμονή στους αεραγωγούς. Μια μικρή μελέτη εξέτασε ανθρώπους που είχαν τρέξει σε μαραθώνιο και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βυσσινάδας βοηθούσε στην πρόληψη των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

5. Καλύτερη μνήμη
Μια μικρή μελέτη του 2017 εξέτασε τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης βυσσινάδας σε ηλικιωμένους με ήπια άνοια. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως όσοι κατανάλωναν βυσσινάδα καθημερινά για 12 εβδομάδες παρουσίασαν μικρές βελτιώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το μοτίβο διατροφής που δυναμώνει την μνήμη

Το σούπερ αντιοξειδωτικό τρόφιμο που θωρακίζει την καρδιά – Έχει ελάχιστες θερμίδες

Αυτό είναι το καλύτερο φάρμακο: Νικά το στρες, διώχνει τον πόνο και δυναμώνει την άμυνα