Έχετε πειστεί για τα οφέλη της χορτοφαγίας, αλλά δεν είστε ακόμη έτοιμοι να αποκηρύξετε μια ζουμερή μπριζόλα από τη διατροφή σας;

Τη λύση δίνει μία ελαστική ημι-χορτοφαγική διατροφή που επιτρέπει το κρέας και είναι ωφέλιμη τόσο για την υγεία όσο και για τη σιλουέτα σας. Μπορείτε δηλαδή να γίνετε flexi χορτοφάγοι, «ολίγον» χορτοφάγοι ή flexitarian!

Ολοένα και περισσότεροι διαιτολόγοι υποστηρίζουν ότι αντί να διαγράψετε τα ζωικά τρόφιμα από τη διατροφή σας, είναι προτιμότερη μια πιο ευέλικτη προσέγγιση – δηλαδή μια ελαστικού τύπου χορτοφαγία που επιτρέπει την περιστασιακή κατανάλωση κρέατος – η οποία τελικά, μπορεί να αποδειχθεί και η λύση για την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με έρευνες οι 2 στους 3 χορτοφάγους παραδέχονται ότι υποκύπτουν περιστασιακά στον πειρασμό του κρέατος. Παρ’ όλα αυτά στην πλειοψηφία τους, εξακολουθούν να είναι πιο αδύνατοι από τους κρεατοφάγους κατά περίπου 15%. Φαίνεται λοιπόν πως ακολουθώντας μια πιο ευέλικτη χορτοφαγική διατροφή μπορείτε να αποκομίσετε πολλά οφέλη, χωρίς όμως να στερηθείτε τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που βρίσκονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα παχιά ψάρια.

Tα οφέλη μιας «ολίγον χορτοφαγικής δίαιτας» είναι αρκετά σύμφωνα με τους υποστηρικτές της. Εκτιμάται λοιπόν ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης, στην τόνωση της ενεργητικότητας, ενώ είναι πιθανό να συντελέσει και στην καταπολέμηση της τάσης για την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού.

Πώς να γίνετε ευέλικτοι χορτοφάγοι
Η ημι-χορτοφαγική δίαιτα βασίζεται σε 5 κατηγορίες τροφίμων με σκοπό να καλύψει πλήρως τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού σας, χωρίς όμως να σας δυσκολέψει στην προετοιμασία των γευμάτων. Οι 5 ομάδες τροφίμων είναι
1 Οι πρωτεΐνες πηγές των οποίων είναι το άπαχο κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια και η σόγια (γάλα, γιαούρτι, τοφού, νιφάδες)
2 Τα φρούτα και τα λαχανικά
3 Τα δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ., βρώμη, σίκαλη, κριθάρι)
4 Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
5 Ό,τι νοστιμίζει το φαγητό χωρίς να προσθέτει θερμίδες όπως τα φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά, τα καρυκεύματα, το λεμόνι και το βαλσαμικό ξύδι.