Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι μια πιο υγιεινή διατροφή, για παράδειγμα μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μούρα, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας ενός ατόμου. Η μελέτη αυτή όμως, που έγινε στη Γαλλία και δημοσιεύθηκε στο Neurology (μπορείτε να τη δείτε εδώ), πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Και αυτό διότι δεν έχει σημασία μόνο ποια τρόφιμα τρώτε, αλλά και ποια τρόφιμα τρώτε μαζί που μπορεί να σχετίζονται με τον κίνδυνο άνοιας. Η μελέτη εξέτασε διάφορες ομάδες τροφίμων και διαπίστωσε ότι τα άτομα των οποίων η διατροφή αποτελούταν κυρίως από επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά, αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες και σνακ όπως μπισκότα και κέικ, είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια χρόνια αργότερα, σε σχέση με άτομα που έτρωγαν μια ευρύτερη ποικιλία υγιεινών τροφίμων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 209 άτομα με μέση ηλικία 78 ετών που είχαν άνοια και 418 άτομα ίδιας ηλικίας, που δεν είχαν άνοια, με παρόμοια δημογραφικά χαρακτηριστικά. Οι ερευνητές λοιπόν είδαν ότι οι άνθρωποι που εμφάνιζαν άνοια ήταν πιο πιθανό να συνδυάζουν κρέατα υψηλής επεξεργασίας όπως λουκάνικα, αλλαντικά και πατέ με αμυλούχα τρόφιμα όπως πατάτες, αλκοόλ και σνακ όπως μπισκότα και κέικ. Αυτός ο συνδυασμός συγκεκριμένα θεωρήθηκε από την έρευνα ως ένα παράγοντας για την ανάπτυξη άνοιας. Προσοχή, δεν μιλάμε για τα μεμονωμένα τρόφιμα, αλλά για τη συνδυαστική κατανάλωσή τους.

Συνολικά, τα άτομα που δεν είχαν άνοια είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγάλη ποικιλομορφία στη διατροφή τους, με συνδυασμούς φρούτων και λαχανικών με θαλασσινά, πουλερικά και κρέατα.

Αυτό επίσης που διαπιστώθηκε ήταν ότι περισσότερη ποικιλομορφία στη διατροφή και μεγαλύτερη ποσότητα ποικιλίας υγιεινών τροφίμων σχετίζεται με μικρότερη πιθανότητα άνοιας.