Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα είναι η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σύμφωνα με το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη κλπ.), φρούτα (ακτινίδια, αχλάδια, σύκα), λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, αρακά) και όσπρια. Επιτρέπονται και οι συνδυασμοί π.χ. καστανό ρύζι με φακές ή ρεβίθια. Οι γαστρεντερολόγοι εξηγούν ότι τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε στερεό υπόλειμμα, δηλαδή προκαλούν αποβολή μεγάλου όγκου κοπράνων. Αντιθέτως το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά είναι τροφές φτωχές σε υπόλειμμα.

Καθώς εντάσσετε τα παραπάνω τρόφιμα στη διατροφή σας, σταδιακά πάντα, σε περίπου τρεις εβδομάδες θα διαπιστώσετε ότι το έντερό σας θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί ομαλά.

Χρήσιμα tips που για την «ενεργοποίηση» του πεπτικού συστήματος
• Πίνετε άφθονο νερό για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός.
• Τρώτε αποξηραμένα φρούτα. Τα ξηρά δαμάσκηνα θεωρούνται τέλεια επιλογή (έχουν ήπια καθαρτική δράση) επειδή είναι πλουσιότατα σε φυτικές ίνες (10-12 ξηρά δαμάσκηνα παρέχουν 7γρ ινών που αντιστοιχούν στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης ινών).
• Μειώστε τα αμυλούχα τρόφιμα (μακαρόνια, πατάτες, επεξεργασμένα δημητριακά) και αυξήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
• Μην αγνοείτε τα αντανακλαστικά του εντέρου σας επειδή βιάζεστε π.χ., να φύγετε από το σπίτι.

Οι πολύτιμες ίνες
Η δυτικού τύπου διατροφή είναι πολύ φτωχή σε ίνες, συνήθως δεν υπερβαίνει τα 10γρ ημερησίως την ώρα που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών για τους ενήλικες είναι 20-35 γρ. Ωστόσο μην αυξήσετε απότομα την πρόσληψη ινών επειδή μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές ενοχλήσεις. Εντάξτε τις σταδιακά στη διατροφή σας και πάντοτε με αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης νερού.

Οι 15 πλουσιότερες σε ίνες τροφές
Δημητριακά τύπου ολ μπραν,  ½ φλιτζάνι 8.8 γρ φυτικών ινών
Φάβα, ½ φλιτζάνι,  8.1 γρ φυτικών ινών
Φακή, ½ φλιτζάνι 7.8  γρ φυτικών ινών

Μαυρομάτικα φασόλια, ½ φλιτζάνι 7.5  γρ φυτικών ινών
Αγκινάρες, 1 καρδιά, 6.5  γρ φυτικών ινών
Φασόλια ξερά, ½ φλιτζάνι, 6.3  γρ φυτικών ινών

Ρεβίθια ½ φλιτζάνι, 6.2  γρ φυτικών ινών
Φασολάκια ½ φλιτζάνι, 6.2  γρ φυτικών ινών

Κουάκερ 50 γραμμάρια, 4,5  γρ φυτικών ινών
Αρακάς ½ φλιτζάνι, 4.4  γρ φυτικών ινών

Αχλάδι 1 μικρό, 4.3  γρ φυτικών ινών
Βατόμουρα ½ φλιτζάνι 3.8  γρ φυτικών ινών
Πατάτα, ψητή με τη φλούδα 1 μέτρια (180 γραμ) 3.8  γρ φυτικών ινών

Δαμάσκηνα ξερά ½ φλιτζάνι, 3.8  γρ φυτικών ινών
Σύκα ξερά ½ φλιτζάνι 3.7  γρ φυτικών ινών

Στις περιπτώσεις που η δυσκοιλιότητα δεν αντιμετωπίζεται με διατροφικές αλλαγές και το πρόβλημα επιμένει, τότε μπορεί να συσταθεί από τον γαστρεντερολόγο η λήψη υπακτικών (χάπια, σιρόπια, υπόθετα). Συνιστάται όμως να έχει προηγηθεί ιατρικός έλεγχος, ώστε να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η δυσκοιλιότητα να οφείλεται σε κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.