Δύο έρευνες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, αναδεικνύουν την ευεργετική δράση που έχει η προσθήκη χορτοφαγικών συνηθειών στη δίαιτά μας και, συγκεκριμένα, η αντικατάσταση ζωικής πρωτεΐνης με πρωτεΐνες από φυτικές πηγές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες. Μια μικρή αντικατάσταση θερμίδων από κόκκινο κρέας με θερμίδες προερχόμενες από φυτικά τρόφιμα, θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία και να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η πρώτη έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Zhilei Shan από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard -και η οποία παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Αμερικανικής Ένωσης για την Καρδιά-, ανέδειξε τη συμβολή των φυτικών πρωτεϊνών στη μακροζωία, έπειτα από ανάλυση των διατροφικών συνηθειών 37.000 ενηλίκων για το διάστημα 1999-2014. Οι θάνατοι από οποιοδήποτε αίτιο, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο υπολογίστηκαν από τις καταχωρίσεις στο Κεντρικό Αρχείο Θανάτων των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα από την ανάλυση στοιχείων ανά ομάδες με ίση ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, έδειξαν πως:

  • αντικατάσταση 100 (5% περίπου) θερμίδων ζωικής προέλευσης με φυτικές μπορεί να μειώσει έως 50% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
  • όσοι κατανάλωναν περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 29% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο
  • ακόμα και μια αντικατάσταση της τάξεως του 2% των ημερήσιων θερμίδων ζωικής προέλευσης από φυτικές μείωσε κατά 32% τον κίνδυνο θανάτου.

Η δεύτερη έρευνα που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Harvard με επικεφαλής την Δρ. Laila Al-Shaar, έπειτα από ανάλυση στοιχείων 43.000 ανδρών από ένα διάστημα 26 ετών, έδειξε παρόμοια αποτελέσματα:

  • αντικατάσταση μια μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με φυτικές πρωτεΐνες μείωσε τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 47%
  • αντικατάσταση της ίδιας μερίδας με ξηρούς καρπούς συνδέθηκε με μείωση θανάτου από έμφραγμα κατά 17% και
  • αντικατάσταση με δημητριακά ολικής άλεσης, οδήγησε σε 48% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα.

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, το κρέας αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β12 και ο σίδηρος. Ωστόσο πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο για λόγους υγείας, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

Οι φυτικές πρωτεΐνες περιλαμβάνουν πολλά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως καλά λιπαρά, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και φυτοχημικά (ενώσεις που προέρχονται από φυτικά προϊόντα), τα οποία έχουν συσχετιστεί με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και κάποιες μορφές καρκίνου. Πηγές τέτοιων πρωτεϊνών αποτελούν οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια όπως τα φασόλια και οι φακές.

Τέλος, η Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά προτείνει μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πουλερικά, ψάρια και ξηρούς καρπούς, και οπωσδήποτε περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και σακχαρούχων ποτών.