Ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου αυξάνεται προοδευτικά όσο αυξάνεται και ο αριθμός των αβγών που καταναλώνουμε σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (Umass) που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Η έρευνα παρακολούθησε την διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής σχεδόν 30.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ για 31 χρόνια και διαπίστωσε ότι η χοληστερόλη των αβγών όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες σχετίζεται με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία, σύμφωνα με την Katherine Tucker Καθηγήτρια Βιοιατρικής και Διατροφικών Επιστημών στο UMass, μιας εκ των συγγραφέων της ανάλυσης.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχονται σε μια εποχή που η κατανάλωση αβγών στις ΗΠΑ διαρκώς αυξάνεται. Το 2017 οι άνθρωποι κατανάλωναν κατά μέσο όσο 279 αβγά τον χρόνο, συγκριτικά με 254 αβγά το 2012 σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας.

Στις ΗΠΑ οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες δεν παρέχουν οδηγίες για τον αριθμό των αβγών που πρέπει να τρώει κάποιος την ημέρα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που ανανεώνονται κάθε πενταετία δεν περιλαμβάνουν οδηγίες για τα αβγά επειδή πολλοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι είναι τα κορεσμένα λιπαρά ένοχα για τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και όχι τα αβγά, σύμφωνα με την Δρ. Tucker. Ωστόσο, πριν το 2015 οι οδηγίες συνιστούσαν η πρόσληψη χοληστερόλης να μην υπερβαίνει τα 30mg την ημέρα.

Ένα μεγάλο αβγό περιέχει σχεδόν 200mg χοληστερόλης, σχεδόν το αντίστοιχο μια μπριζόλας 225 γρ. σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Άλλες πλούσιες πηγές διατροφικής χοληστερόλης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το τυρί και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Παρότι η καινούργια έρευνα δεν παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες για την κατανάλωση αβγών ή την πρόσληψη χοληστερόλης, κατέληξε στη διαπίστωση ότι κάθε επιπλέον 300mg χοληστερόλης πέραν του ορίου των 300mg ημερησίως σχετιζόταν με 17% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων και 18% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Παρότι η Δρ Tucker βρίσκει λογικό να καταναλώνουμε αβγά στη διάρκεια της εβδομάδας, εντούτοις δεν συνιστά να τρώει κάποιος στο πρωινό του ομελέτα με τρία αβγά, υπενθυμίζοντας ότι η διατροφή χρειάζεται μέτρο και ισορροπία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν επίσης ότι το σχήμα άσκησης των συμμετεχόντων στη μελέτη και η συνολική ποιότητα της διατροφής τους, συμπεριλαμβανομένου του τύπου και της ποσότητας των λιπαρών που κατανάλωναν, δεν άλλαξαν το συσχετισμό ανάμεσα στη διατροφική χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου.

«Είναι μια σημαντική έρευνα επειδή προσαρμόστηκε σε παράγοντες όπως η ποιότητα της διατροφής» επισημαίνει η Αμερικανίδα διατροφολόγος συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και για εκείνους που έτρωγαν υγιεινά, η επιβλαβής δράση της υψηλότερης πρόσληψης αβγών και χοληστερόλης ήταν σταθερή».