Η πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης σε υψηλά επίπεδα ή η κατανάλωση έως και ένα αυγού ημερησίως φαίνεται να μην σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό δείχνει μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition. Επιπλέον δεν βρέθηκε κανένας συσχετισμός με τους φορείς του φαινοτύπου APOE4, που επηρεάζει τον μεταβολισμό της χοληστερόλης.

Τα ευρήματα προηγούμενων μελετών που εξετάζουν τη διαιτητική χοληστερόλη ή την κατανάλωση αυγού – ενός τροφίμου με αυξημένη διαιτητική χοληστερόλη –  με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αντιφατικά. Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ένα συσχετισμό μεταξύ της υψηλής διαιτητικής χοληστερόλης και του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ άλλες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση αυγών, τα οποία είναι υψηλά σε διαιτητική χοληστερόλη, με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι διατροφικές συνήθειες 1.950 ανδρών ηλικίας 42-60 ετών χωρίς πρότερη διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου είχαν εξεταστεί από τη μελέτη για τους Παράγοντες Κινδύνου για την Ισχαιμική Καρδιαγγειακή νόσο του Kuopio από το 1984 έως το 1989 στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Τα δεδομένα φαινότυπου APOE ήταν διαθέσιμα για 1.015 άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη. Από αυτούς το 32% ήταν φορείς του APOE4.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης διάρκειας 21 ετών, εγκεφαλικό επεισόδιο είχε διαγνωστεί μόλις σε 217 άνδρες. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως ούτε η διαιτητική χοληστερόλη, ούτε η κατανάλωση αυγών μπορούσαν να συσχετισθούν με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ούτε ακόμα και στους φορείς του APOE4 που θεωρούνται γενετικά επιβαρημένοι για υπερχοληστερολαιμία.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η μέτρια πρόσληψη διαιτητικής χοληστερόλης ή η καθημερινή κατανάλωση αυγών δεν συσχετίζεται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό φαίνεται να ισχύει ακόμα και στα άτομα με γενετική προδιάθεση μεγαλύτερης επίδρασης της διαιτητικής χοληστερόλης στα επίπεδα  χοληστερόλης του αίματος.

Στην υψηλότερη ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες είχαν μέση ημερήσια πρόσληψη χοληστερόλης τα 520mg και κατανάλωναν κατά μέσο όρο ένα αυγό ημερησίως, κάτι που σημαίνει ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να γενικευθούν πέρα από αυτά τα επίπεδα. Ένα αυγό περιέχει περίπου 200mg χοληστερόλης. Στη μελέτη περίπου το 25% του συνόλου της διαιτητικής χοληστερόλης που προσλήφθηκε προήλθε από τα αυγά. Επιπλέον η γενίκευση αυτής της μελέτης αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν είχαν προηγουμένως καρδιαγγειακές παθήσεις ενώ ο αριθμός των εθελοντών ήταν σχετικά μικρός. Συνεπώς, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να επικυρωθούν επίσης με ανθρώπους με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων οι οποίοι σήμερα συμβουλεύονται να περιορίσουν την πρόσληψη χοληστερόλης και αυγών.