Όσοι ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, γνωρίζουν πως τα συμπτώματά του μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων και ενδεχομένως να επιμηκύνουν τις περιόδους που δεν έχουν συμπτώματα με την προσεκτική διαχείριση της διατροφής τους. Μία έξυπνη λύση είναι η ένταξη της σούπας στη διατροφή τους αλλά η επιλογή της θα πρέπει να γίνει σωστά, αποφεύγοντας εκείνες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή άλλα δυνητικά επιβαρυντικά συστατικά.

Σούπα χαμηλή σε λιπαρά

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το γαστρεντερικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στα συστατικά των τροφίμων. Εξαιτίας αυτού, είναι σημαντικός ο περιορισμός της πρόσληψης λίπους μιας και διεγείρει την εντερική δραστηριότητα. Για αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως για μία σούπα με κρέας λόγου χάρη, θα πρέπει να γίνει σωστή επιλογή κρέατος χαμηλών σε λιπαρά αλλά και απομάκρυνση του ορατού λίπους πριν το μαγείρεμα. Συνταγές με κρέμα γάλακτος ή βούτυρο καλό θα ήταν να αποφεύγονται ενώ χρήσιμη είναι η επιλογή προϊόντων χαμηλών σε λιπαρά ή χωρίς.

Φυτικές ίνες και σούπα

Οι ειδικοί του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Πιτσμπουργκ αναφέρουν πως τα περισσότερα άτομα που ταλαιπωρούνται από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου ωφελούνται από την αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, με 20 έως 35 γραμμάτια ημερησίως να αποτελούν τη βέλτιστη ποσότητα. Η προσθήκη λαχανικών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στη σούπα μπορεί να βοηθήσει να επιτευχθεί ο στόχος. Τα λαχανικά ιδανικά θα πρέπει να είναι καλά μαγειρεμένα για να γίνουν πιο εύπεπτα. Η προσθήκη φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι ή το λάχανο, τα καρότα, το σέλινο είναι επιθυμητή αρκεί να μαγειρευτούν πρώτα πολύ καλά για να μαλακώσουν.

Σούπες πλούσιες σε ζωμό

Η κατανάλωση άφθονων υγρών- τουλάχιστον 8 φλυτζάνια ημερησίως- είναι ένα σημαντικό μέρος μίας καλής διατροφής που μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η σούπα από ζωμό κοτόπουλου, μοσχαριού ή λαχανικών με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Για περισσότερη ποικιλία, οι προσθήκες των ζυμαρικών ολικής άλεσης ή του καστανού ρυζιού είναι αρκετά ωφέλιμες. Ιδιαίτερη προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στα έντονα καρυκεύματα ή τους ζωμούς με σκόρδο καθώς μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα.

Λοιπές συστάσεις

Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση συχνών γευμάτων με στόχο τα τέσσερα ή πέντε γεύματα την ημέρα. Η επιλογή ενός ή δύο φλυτζανιών σούπας ως ένα από αυτά τα γεύματα είναι μία υγιεινή επιλογή. Όταν μάλιστα η προσθήκη αυτή στη διατροφή γίνει θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σταδιακά μιας και οι τροφές που προκαλούν συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν κατά πολύ από άτομο σε άτομο.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον γαστρεντερολόγο τους για να σχεδιάσει ένα πιο στοχευμένο διατροφικό πρόγραμμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Όλες οι κινήσεις που ανακουφίζουν – Τι να αποφύγετε

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πώς θα ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η εξέταση – κλειδί για τη σωστή αντιμετώπιση