Είτε προτιμάτε να τα καταναλώνετε ολόκληρα είτε σε χυμούς σε συνδυασμό με άλλα εσπεριδοειδή ή απλώς άλλα φρούτα, το σίγουρο είναι πως, καταναλώνοντας αρκετά γκρέιπφρουτ, παρέχετε στον οργανισμό σας τα παρακάτω πέντε οφέλη:

Πλούσιo σε αντιοξειδωτικά 

Το γκρέιπφρουτ περιέχει θρεπτικά συστατικά και φυτικές ενώσεις που παρουσιάζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, αποτελούν μια καλή πηγή βήτα-καροτίνης, η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Το γκρέιπφρουτ είναι επίσης μια καλή πηγή λυκοπενίου, το οποίο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς 

Το γκρέιπφρουτ είναι πλούσιο σε κάλιο και φυτικές ίνες, καθώς και σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης. Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να παίξει το γκρέιπφρουτ, και συγκεκριμένα το κόκκινο γκρέιπφρουτ, στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν από αθηροσκλήρωση.

Το 2012 μάλιστα, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δημοσίευσε μια έκθεση συστήνοντας ότι μια διατροφή υψηλή σε ορισμένα φλαβονοειδή, ενώσεις που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή και του γκρέιπφρουτ, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες.

Βοηθά στην απώλεια βάρους 

Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση γκρέιπφρουτ μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια ιαπωνική μελέτη 12 εβδομάδων εξέτασε τα αποτελέσματα της κατανάλωσης γκρέιπφρουτ και ενός εικονικού φαρμάκου και διαπιστώθηκε σημαντική μείωση στο βάρος, καθώς και στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε όσους κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα.

Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα 

Μελέτες σε ζώα έχουν εξετάσει τον ευεργετικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο χυμός γκρέιπφρουτ στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στη βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω από την υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και πράσινων λαχανικών που σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία 

Υπάρχει ερευνητικό υλικό σχετικά με το ρόλο των φλαβονοειδών στη διατροφή και την ενίσχυση της μνήμης και της γνωστικής λειτουργίας, καθώς και στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Παρά τα πολλαπλά οφέλη των γκρέιπφρουτ στην υγεία μας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας συμβουλεύει να αποφεύγουμε το συνδυασμό φρέσκου ​​γκρέιπφρουτ ή ο χυμού γκρέιπφρουτ με ορισμένα φάρμακα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη διάσπαση και την αποβολή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα των φαρμακευτικών ουσιών στο αίμα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται οι στατίνες, οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, τα ανοσοκατασταλτικά και ορισμένα αντικαρκινικά φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σε περίπτωση που παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα πριν καταναλώσετε γκρέιπφρουτ ή χυμό γκρέιπφρουτ.

Διαβάστε επίσης

Το αντιοξειδωτικό υπερτρόφιμο που ρυθμίζει την πίεση και καταπολεμά τη φλεγμονή

Τα φρούτα που κρατούν γερό το μυαλό και προστατεύουν από τη γήρανση