Πολλά είναι τα οφέλη για την υγεία μας όταν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ό,τι έχει να προσφέρει η φύση, όπως φρούτα και λαχανικά. Τι γίνεται όμως όταν αντικαταστήσουμε τα ζωικά λίπη με φυτικά λίπη; Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη, όσοι προτιμούσαν τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, και άλλες φυτικές πηγές λίπους, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε βάθος χρόνου.
Πιο συγκεκριμένα, το 20% των ατόμων με την υψηλότερη πρόσληψη φυτικών λιπαρών είχε 12% μειωμένο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάστημα 27 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών. Αντίθετα, όσοι προσλάμβαναν μεγάλο μέρος του διατροφικού τους λίπους από ζωικές πηγές, το 20% με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των λιπαρών είχε 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με το 20% με τη χαμηλότερη πρόσληψη.
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν διερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ διατροφικού λίπους και του κινδύνου πρόκλησης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, με τη συγκεκριμένη να επικεντρώνεται στις πηγές τροφίμων αυτού του λίπους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Fenglei Wang, μεταδιδακτορικό συνεργάτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. Συμπερασματικά, τα οφέλη της αντικατάστασης του ζωικού λίπους με το φυτικό, όπως ελαιόλαδο, σογιέλαιο ή καλαμποκέλαιο είναι πολλαπλά.
Τα αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από δύο μακροχρόνιες μελέτες επαγγελματιών υγείας των ΗΠΑ, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 117.000 συμμετέχοντες συνολικά. Η συλλογή των δεδομένων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια, με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με τη διατροφή.
Έπειτα από 27 χρόνια, περίπου 6.200 συμμετέχοντες υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, ο κίνδυνος μειώθηκε με την αύξηση της πρόσληψης φυτικών λιπαρών. Αντίθετα, ο κίνδυνος αυξήθηκε παράλληλα με την κατανάλωση ζωικού λίπους. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξήθηκε κατά 8%, και για κάθε μερίδα επεξεργασμένου κρέατος, αυξήθηκε κατά 12%.
Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν αφού συνυπολογίστηκαν και παράγοντες όπως η πρόσληψη θερμίδων, η άσκηση, το κάπνισμα και το ποτό και καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Αρκεί όμως μόνο αυτή η αλλαγή;
Σύμφωνα με την Alice Lichtenstein, η οποία δεν έλαβε μέρος στη μελέτη όμως είναι η κύρια συγγραφέας των πιο πρόσφατων διατροφικών συμβουλών της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, θα πρέπει να ερμηνευτούν τα ευρήματα με προσοχή, καθώς τα φυτικά λίπη αποτελούν μόλις μια πτυχή της διατήρησης της καρδιαγγειακής υγείας.
Όπως υποστηρίζει, η συνολική ποιότητα της διατροφής είναι το κλειδί, και όχι κάποιο μεμονωμένο θρεπτικό συστατικό καθώς «όσοι καταναλώνουν μια πληθώρα από φυτικά λίπη συνήθως καταναλώνουν και πολλά φρούτα και λαχανικά, ασκούνται και δεν καπνίζουν». Πράγματι, η μελέτη έλαβε υπόψιν της πολλές από αυτές τις παραμέτρους, επιπλέον όμως οι αρνητικές επιπτώσεις των κορεσμένων λιπαρών στην υγεία πιθανότατα ευθύνονται για τον υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού μεταξύ όσων καταναλώνουν κόκκινο κρέας. Αντίθετα, οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα φυτικά λίπη πιθανότατα έτρωγαν λιγότερα κορεσμένα λίπη.
Οι συστάσεις άλλωστε της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την κατανάλωση όσο το δυνατόν λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων. Όσον αφορά το λίπος, συμβουλεύουν την αντικατάσταση του βουτύρου με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και την κατανάλωση τροφών όπως ξηροί καρποί και βούτυρα ξηρών καρπών και αβοκάντο. Δε χρειάζεται φυσικά να αποκλείσετε εντελώς το κρέας, απλώς επιλέξτε άπαχα κομμάτια και ψάρια και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα.
Διαβάστε επίσης:
Πέντε κινήσεις SOS που σώζουν από έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο