Ένα υγιές δέρμα δεν χρειάζεται ακριβές κρέμες και πολλαπλά βήματα ρουτίνας ομορφιάς, αρκεί να κοιτάξουμε ενδότερα στον οργανισμό μας και να τον φροντίσουμε από μέσα προς τα έξω, ξεκινώντας από μια ισορροπημένη διατροφή. Αυτό ισχυρίζεται με νέα έρευνα, δημοσιευμένη στο Journal of Investigative Dermatology, σύμφωνα με την οποία, εάν αποκαταστήσουμε το μικροβίωμα του εντέρου ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο θα βελτιώσουμε την υγεία μας αλλά θα καταπολεμήσουμε και τις φλεγμονές του δέρματος.

Η δυτικού τύπου διατροφή περιέχει αρκετά λιπαρά και σάκχαρα σε σχεδόν καθημερινή βάση. Σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο UC Davis Health η διατροφή αυτή μπορεί να οδηγήσει στη διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος και να συμβάλλει στην εμφάνιση φλεγμονωδών νόσων του δέρματος όπως π.χ.  η ψωρίαση (η ψωρίαση βέβαια θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα,  συνδέεται στενά με το ανοσοποιητικό σύστημα, και την επίθεση του ίδιου του οργανισμού σε υγιή κύτταρα του δέρματος).

Εφόσον λοιπόν η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογία του εντερικού μικροβιώματος προκαλώντας φλεγμονή, με τα βακτήρια του εντέρου να παίζουν βασικό ρόλο, οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν το κατά πόσο αυτή η διαταραχή του εντέρου σχετίζεται με τις φλεγμονές στο δέρμα και τις αρθρώσεις. Για να το διαπιστώσουν, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο με ποντίκια για να μελετήσουν την επίδραση της διατροφής στην εμφάνιση της ψωρίασης και την ψωριασική αρθρίτιδα. Χορήγησαν στα ποντίκια την ιντερλευκίνη- 23 (IL-23), μια πρωτεϊνη που παράγεται από τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για πολλές φλεγμονώδεις αυτοάνοσες αντιδράσεις.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως μια διατροφή Δυτικού τύπου αρκεί για να προκαλέσει ανισορροπία και να ενισχυθεί η ευαισθησία σε δερματική φλεγμονή.

Τι γίνεται όμως εάν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες; Οι ερευνητές, για να ελέγξουν εάν μια ισορροπημένη διατροφή μπορούσε να αποκαταστήσει το μικροβίωμα του εντέρου, παρά την ύπαρξη της ιντερλευκίνης- 23, τάιζαν τα ποντίκια με μια δυτικού τύπου διατροφη πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά επί έξι εβδομάδες πριν τους χορηγήσουν την πρωτεϊνη IL-23. Στη συνέχεια, χώρισαν τα πειραματόζωα σε δυο ομάδες εκ των οποίων η μία συνέχισε να τρέφεται με το ανθυγιεινό δυτικό μοτίβο για τέσσερις επιπλέον εβδομάδες και η άλλη ομάδα ακολούθησε ένα μοτίβο υγιεινής διατροφής για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια που ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά επί δέκα εβδομάδες είχαν μια προδιάθεση για την εμφάνιση φλεγμονής του δέρματος αλλά και των αρθρώσεων. Από την άλλη, τα ποντίκια που τροποποίησαν τη διατροφή τους ακολουθώντας ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό πλάνο είχαν καλύτερη ποιότητα δέρματος. Επομένως, καθίσταται σαφές ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του εντερικού μικροβιώματος και συνακόλουθα στην διατήρηση της υγείας και της λάμψης του δέρματος.

Διαβάστε επίσης: 

Η σούπερ διατροφή για υγιές και νεανικό δέρμα

Τα φρούτα που ομορφαίνουν το δέρμα και ρίχνουν την πίεση