Τελικά ο καφές μας κάνει καλό; Πληθώρα ερευνών έχουν επιχειρήσει να απαντήσουν σχετικά με την επίδραση του καφέ στον οργανισμό και την υγεία μας, με μια ακόμα μελέτη να εμπλουτίζει περισσότερο τα θετικά διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία για την κατανάλωσή του. H νέα επιστημονική μελέτη από τα Πανεπιστήμια του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου δημοσιευμένη στο BMC Public Health υποστηρίζει ότι η κατανάλωση καφέ με καφεΐνη (αλεσμένος ή στιγμιαίος) αλλά και χωρίς καφεΐνη σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου και σχετικών ηπατικών νόσων.

Αν και ο καφές έχει δαιμονοποιηθεί ιδιαίτερα για τις αρνητικές του συνέπειες στην υγεία μας, έρευνες έχουν αναδείξει πως, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής μακροπρόθεσμα, ενώ η ποσότητα φαίνεται πως τελικά είναι αυτή που μετράει, καθώς μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας έδειξε ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα. Στην προκείμενη έρευνα, η ποσότητα είναι επίσης καθοριστική, καθώς οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τρεις με τέσσερις κούπες την ημέρα συσχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ.

Τα ερευνητικά στοιχεία 

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 495.585 συμμετεχόντων από τη διαχρονική μελέτη Biobank που κατανάλωναν καφέ, ενώ τους παρακολούθουσαν για ένα διάμεσο διάστημα 10,7 ετών με στόχο να διαπιστώσουν τα περιστατικά χρόνιας ηπατικής νόσου αλλά και άλλες σχετικές ηπατικές νόσους. Το 78% έπινε καφέ, ακόμα και ντεκαφεϊνέ, ενώ το 22% δεν έπινε κανένα είδος καφέ. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, υπήρξαν 3.600 περιστατικά χρόνιας ηπατικής νόσου, συμπεριλαμβανομένων 301 θανάτων. Ακόμα, αναφέρθηκαν 5.439 περιστατικά χρόνια νεφρικής νόσου ή στεάτωσης (η συσσώρευση λίπους στο συκώτι, επίσης γνωστή ως λιπώδης νόσος του ήπατος) και 184 περιπτώσεις ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, μια μορφή καρκίνου του ήπατος.

Σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ, οι καταναλωτές καφέ είχαν εώς και 21% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας ηπατικής νόσου, 20% μειωμένο κίνδυνο χρόνιας λιπώδους νόσου του ήπατος, ενώ ίσως το πιο σημαντικό εύρημα είναι πως το 49% είχε μειωμένο κίνδυνο θανάτου από χρόνια ηπατική νόσο. Τα μεγαλύτερα οφέλη εμφανίστηκαν σε όσους κατανάλωναν αλεσμένο καφέ, ο οποίος περιέχει υψηλές ποσότητες διτερπενίων όπως η καφεστόλη, ουσίες που έχει φανεί ότι δρουν ευεργετικά ενάντια στη χρόνια ηπατική νόσο σε ζώα.

Ο στιγμιαίος καφές, από την άλλη, ο οποίος είναι λιγότερο περιεκτικός σε διτερπένια, συσχετίστηκε επίσης με τον μειωμένο κίνδυνο χρόνιας ηπατικής νόσου. Αν και η μείωση αυτή ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τον αλεσμένο καφέ, τα ευρήματα υποστηρίζουν πως άλλα συστατικά ή ο συνδυασμός τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα οφέλιμα.

Ο δρ. Oliver Kennedy, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας τονίζει ακόμα ένα στοιχείο: «Η κατανάλωση καφέ ως μέρος της πρόληψης για τη χρόνια ηπατική νόσο θεωρείται ιδιαίτερα καθοριστική για τις χώρες που έχουν χαμηλό εισόδημα και δυσκολότερη πρόσβαση σε υγεινομικές δομές όπου και τα ποσοστά της νόσου είναι βαρύτερα, καθώς είναι ένα φτηνό προϊόν εύκολα διαθέσιμο».

Οι ερευνητές, τέλος, σημειώνουν ακόμα δύο παραμέτρους της έρευνας. Η μελέτη δεν έλαβε υπόψιν τυχόν αλλαγές στην ποσότητα ή τον τύπο του καφέ που κατανάλωσαν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης. Καθώς οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και από υψηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, τα ευρήματα μπορεί να είναι δύσκολο να γενικευτούν σε άλλες χώρες και πληθυσμούς. Γι’ αυτό και προτείνουν περαιτέρω αναλύσεις πιο περιεκτικές, που θα συμπεριλαμβάνουν διαφορετικές ομάδες συμμετεχόντων.

Διαβάστε επίσης: 

Εσπρέσο ή καπουτσίνο; Τι αποκαλύπτει ο καφές που πίνετε για την πίεση και την καρδιά σας

Καφές: Αυτή είναι η καλύτερη ώρα να τον πιούμε το πρωί – Ο λόγος είναι σοβαρός