Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Διαβάστε επίσης

Καφές: Τελικά πόσο επιτρέπεται να πίνει μια γυναίκα στην εγκυμοσύνη

Καρκίνος Προστάτη: Το αγαπημένο ρόφημα που μειώνει πάνω από 9% τον κίνδυνο

Φλεγμονή: Ποια τρόφιμα προστατεύουν την καρδιά και ποια την απειλούν