Λίγο αλκοόλ μπορεί να προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες, υποστηρίζει νέα μελέτη.

«Η σκέψη είναι ότι οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ μπορεί να έχουν επιδράσεις στον εγκέφαλο, βοηθώντας έτσι το άτομο να χαλαρώσει, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και ίσως μέσω αυτών των μηχανισμών να μειώνει και τα περιστατικά καρδιαγγειακών παθήσεων», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ. Kenechukwu Mezue, πυρηνικός καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Η ομάδα του ανέλυσε δεδομένα πάνω από 53.000 ανθρώπων που βρίσκονταν στα τέλη της έκτης δεκαετίας της ζωής τους και περισσότεροι από 750 από αυτούς υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εγκεφάλου για να ανιχνευθεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες.

Συνολικά, το 15% των συμμετεχόντων είχαν κάποιο σημαντικό καρδιακό περιστατικό όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα. Σε αυτούς περιλαμβανόταν και το 17% εκείνων με χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ (λιγότερο από ένα ποτό την εβδομάδα) και το 13% εκείνων με μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο από τους άνδρες), σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι συμμετέχοντες.

Συγκριτικά με όσους ανέφεραν χαμηλή πρόσληψη αλκοόλ, οι πιο μετριοπαθείς πότε είχαν λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετιζόταν με το στρες και κατά 20% χαμηλότερο κίνδυνο σημαντικού καρδιακού περιστατικού.

Οι συγγραφείς σκοπεύουν να παρουσιάσουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης και σημειώνουν ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην προστασία της καρδιάς, εν μέρει μέσω της μείωσης των εγκεφαλικών σημάτων που σχετίζονται με το στρες.

«Βρήκαμε ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το στρες ήταν υψηλότερη σε όσους δεν καταναλώνουν αλκοόλ, όταν τους συγκρίναμε με ανθρώπους που πίνουν μέτριες ποσότητες. Αντίθετα, οι άνθρωποι που έπιναν υπερβολικά (περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα) είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας σχετιζόμενης με το στρες», προσθέτει ο Δρ. Mezue.

Τονίζουν, πάντως, ότι τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ, δείχνουν, όμως, ένα δρόμο για νέες θεραπείες ή συνταγογραφήσεις για δραστηριότητες που ανακουφίζουν από το στρες, όπως η άσκηση ή η γιόγκα για την ελαχιστοποίηση των σημάτων του στρες στον εγκέφαλο.

«Η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει θετικά τη σύνδεση εγκεφάλου-καρδιάς. Παρόλα αυτά, το αλκοόλ έχει αρκετές και σημαντικές αρνητικές συνέπειες, όπως ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, ηπατικής βλάβης και εξάρτησης, επομένως χρειάζονται άλλες παρεμβάσεις με καλύτερο προφίλ παρενεργειών που θα επηρεάσουν θετικά τα μονοπάτια εγκεφάλου-καρδιάς», υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

Σχετική μελέτη από την ίδια επιστημονική ομάδα βρήκε ότι η άσκηση επίσης μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες, καθώς και τους κινδύνους για την καρδιά. Όσο περισσότερο ασκείται ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερη και η μείωση στη σχετιζόμενη με το στρες εγκεφαλική δραστηριότητα. Σημειώνουν, τέλος, ότι η σύνδεση ανάμεσα στο στρες και τις καρδιακές παθήσεις είναι ευρέως αποδεκτή, αλλά σχετικά λίγες έρευνες έχουν εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο η μείωση του στρες ωφελεί την καρδιακή υγεία.

Διαβάστε επίσης

Καταρράκτης: Το δημοφιλές ποτό που σώζει την όραση

Στρες: Μπορεί να σκοτώσει αυτούς τους ασθενείς

Εσπρέσο ή καπουτσίνο; Τι αποκαλύπτει ο καφές που πίνετε για την πίεση και την καρδιά σας