Είναι ευρύτερα γνωστό πως η καλή διατροφή είναι κομβικής σημασίας για τη διατήρηση της σωματικής υγείας. Πρόσφατα στοιχεία όμως καταδεικνύουν ότι η ποιότητα της διατροφής μας παίζει σημαντικό ρόλο και στη γνωστική λειτουργία.

Η σωστή και υγιεινή διατροφή λοιπόν είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να βελτιώσει τις νοητικές επιδόσεις και την ψυχική ευεξία. Με την παχυσαρκία να αυξάνεται αλματωδώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ θέλησαν να εκτιμήσουν κατά πόσο η αύξηση του βάρους ή η κακή διατροφή θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία. Εξέτασαν λοιπόν ποιοι τύποι διατροφής ενδέχεται να βελτιώνουν ή να επιδεινώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μακροπρόθεσμες μελέτες έδειξαν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με ήπια επιδείνωση σε αρκετούς τομείς της γνωστικής λειτουργίας συμπεριλαμβανομένης της βραχυπρόθεσμης μνήμης, της προσοχής και της ικανότητας λήψης αποφάσεων. Η έρευνα έδειξε επίσης πως η βραχυπρόθεσμη μνήμη είναι φτωχότερη σε ανθρώπους που δήλωσαν ότι τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα. Αντίθετα, η Μεσογειακή διατροφή έχει συνδεθεί με καλύτερη εγκεφαλική υγεία και λειτουργία σε ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.

Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που πρέπει να τρώμε για να διατηρήσουμε και να εξελίξουμε τη γνωστική μας λειτουργία με βάση τα πορίσματα των ερευνών;

Λαχανικά, ξηροί καρποί και μούρα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών επιβραδύνει την επερχόμενη φθορά των γνωστικών λειτουργιών κατά τη γήρανση. Ενώ όλα τα λαχανικά είναι πιθανό να συμβάλουν, λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών ενδέχεται να προσφέρουν ξεχωριστά πλεονεκτήματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες.

Τα μούρα, από την άλλη πλευρά, περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Αυτοί οι παράγοντες προστατεύουν το σώμα ενώ μειώνουν και τις φλεγμονές. Μαζί, αυτές οι λειτουργίες είναι πιθανό να προστατεύουν τη γνωστική λειτουργία.

Παράλληλα οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών καθώς και βιταμινών. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών βελτιώνει τη γνώση και τη μνήμη. Πρόσφατα στοιχεία σε ανθρώπους δείχνουν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών σε μία μεσογειακού τύπου διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα γνωστικής λειτουργίας όπως η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων.

Υγιεινά λιπαρά. Πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο και το ελαιόλαδο . Από την άλλη μεριά οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι η υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά ή σάκχαρα διατροφή οδηγεί σε δυσλειτουργία της μνήμης, την ώρα που μία διατροφή με πολυακόρεστα λιπαρά δεν έχει αυτή την αρνητική δράση.