Οι πολύποδες του παχέος εντέρου είναι μικροί όγκοι (προεξοχές) οι οποίοι ξεκινούν από την εσωτερική επιφάνεια του τοιχώματος του παχέος εντέρου και προβάλλουν μέσα στον αυλό του. Είναι αρκετά συχνοί και ανευρίσκονται στο 40% περίπου του πληθυσμού. Δεν πρόκειται για κακοήθεις όγκους, ωστόσο – εάν δεν αφαιρεθούν – υπάρχει η πιθανότητα να μεταλλαχθούν σε κακοήθεις.
Για τη δημιουργία των πολυπόδων ενοχοποιείται – σε μεγάλο ποσοστό – η διατροφή μας και κυρίως, όσες τροφές αυξάνουν τις πιθανότητες πρόκλησης φλεγμονών. Τέτοιες είναι το κόκκινο κρέας, τα αλλαντικά και τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά. Στις αντιφλεγμονώδεις τροφές κατατάσσονται τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά,ενώ σε «ουδέτερο» χώρο βρίσκονται το κοτόπουλο και το ψάρι. Μετά την ενδοσκοπική πολυπεκτομή οι γαστρεντερολόγοι συστήνουν υδαρή φαγητά όπως σούπες (π.χ.φιδέ) και κατανάλωσης αρκετής ποσότητας ύδατος και διαφόρων χυμών και ροφημάτων (βότανα, καφέ, τσάι).Συνήθως πάνω από 12 κούπες υγρών ημερησίως. Όλα αυτά βοηθούν ώστε τα κόπρανα να μην γίνονται σκληρά και να μην προκληθεί δυσκοιλιότητα που θα μπορούσε να ερεθίσει και την περιοχή της εκτομής του πολύποδα.
Ενημερωτικά σημειώνεται ότι για την θεραπεία του έλκους του στομάχου καλή τροφή θεωρείται το λάχανο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες του αμινοξέος μεθυλμεθειονίνη που ονομάζεται και βιταμίνη U.
Πηγή: NOTES για Διατροφή @ Ευζωία, Κωνσταντίνος Σφλώμος, Εκδόσεις Τσότρας
Διαβάστε ακόμη
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Οι επικίνδυνοι πολύποδες και πώς αντιμετωπίζονται
Πολύποδες: Αυτό το ελληνικό τρόφιμο προστατεύει το έντερο