Όταν το 2015 ο ΠΟΥ κατέταξε όλα τα επεξεργασμένα κρέατα ως δυνητικά καρκινογόνα, η φήμη του μπέικον και των λουκάνικων όπως ήταν αναμενόμενο σπιλώθηκε.

Βρετανοί ερευνητές σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη φήμη των αγγλικών και ιρλανδικών λουκάνικων υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα λουκάνικα, καθώς και τα νέου τύπου ζαμπόν και μπέικον ίσως δεν είναι τόσο επιβλαβή για την υγεία συγκριτικά με τα περισσότερο επεξεργασμένα ή καπνιστά αλλαντικά όπως το τσορίθο, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης, το σαλάμι και το προσιούτο.

Ανασκόπηση προηγούμενων μελετών έδειξε ότι το επεξεργασμένο κρέας συσχετιζόταν με αύξηση κατά 50% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά ο κίνδυνος αυτός ανερχόταν στο 65% για τα αλλαντικά που είχαν υποστεί επεξεργασία με νιτρώδες νάτριο.

Πρόκειται για ένα συντηρητικό που χαρίζει το ελκυστικό κόκκινο χρώμα στα αλλαντικά. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Belfast αυτή η συγκεκριμένη χημική ουσία φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου.

«Όταν εξετάσαμε μεμονωμένα τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν νιτρώδη τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα» σχολιάζει ο Δρ. William Crowe που μαζί με τον Δρ. Brian Green and τον καθηγητή Chris Elliott εξέτασαν όλες τις πρόσφατες μελέτες που αφορούν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και του κινδύνου καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα αποτελέσματα δεν ήταν καταληκτικά και περίπου οι μισές έρευνες διαπίστωσαν μια συσχέτιση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι αυτό μπορεί να εξηγήσει την εμφάνιση αντικρουόμενων συμπερασμάτων τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, όταν απομονώθηκαν μελέτες που εξέταζαν μόνο την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος που περιέχει νιτρώδες νάτριο, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία ότι η σύνδεση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου σημείωσε άνοδο από 50 σε 65%.

Με δεδομένο ότι δεν περιέχουν όλα τα αλλαντικά νιτρώδες νάτριο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση αλλαντικών πρέπει να αξιολογηθεί με βάση το είδος του επεξεργασμένου κρέατος και το αν περιέχει ή όχι τα εν λόγω συντηρητικά.

Ωστόσο οι ερευνητές εξηγούν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να τεκμηριωθεί η συσχέτιση που εντοπίστηκε ανάμεσα στα επεξεργασμένα με νιτρικά κρέατα και την κίνδυνο καρκίνου.