Μάλλον γνωρίζετε ήδη ποιες τροφές δεν ωφελούν το καρδιαγγειακό σας σύστημα στις οποίες ανήκουν τα αλλαντικά, τα λιπαρά κρέατα, οι σάλτσες και τα τηγανητά. Πόσο καλά ξέρετε όμως ποιες τροφές ωφελούν την καρδιά σας; Εάν θέλατε να ετοιμάσετε ένα «φιλικό» για την καρδιά σας σάντουιτς τι θα έπρεπε να περιέχει;

Οι ειδικοί μας δίνουν την απάντηση και μας εξηγούν ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά – όπως το κάλιο, τα καλά λιπαρά και τα αντιοξειδωτικά – ωφελούν το καρδιαγγειακό σύστημα και δεν πρέπει να λείπουν από το καθημερινό μας τραπέζι. Με βάση τις συμβουλές τους λοιπόν δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει το υγιεινό αυτό σάντουιτς:

Ψωμί ολικής άλεσης
Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές φυτικών ινών η αυξημένη κατανάλωσή τους έχει σχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση της πίεσης αλλά και της χοληστερόλης.

Μαρούλι ή ντομάτα
Άλλες σημαντικές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, γι ‘ αυτό φροντίστε να βάλετε και μια φέτα μαρούλι ή δυο ροδέλες ντομάτας στο σάντουιτς.

Ελιές ή σολομό
Μαζί με το λάδι είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που ανήκουν στα καλά λιπαρά οξέα με ευεργετική δράση για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωφέλιμα είναι ακόμη και τα πολυακόρεστα λιπαρά περιέχουν οι ξηροί καρποί και τα παχιά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί στα οποία μάλιστα αφθονούν τα ω-3, μια ιδιαίτερη κατηγορία ευεργετικών πολυακόρεστων λιπαρών.

Τυρί με χαμηλά λιπαρά
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο ιδιαίτερα σημαντικό για τη σωστή καρδιακή λειτουργία. Καλύτερη πηγή του είναι τα γαλακτοκομικά, αλλά συνιστάται να προτιμάτε τα άπαχα ή τα ημίπαχα ούτως ώστε να αποφεύγετε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά που περιέχουν.

Συνδυάστε το σάντουιτς με ένα φρούτο όπως η μπανάνα, το πορτοκάλι, τα δαμάσκηνα και οι σταφίδες που είναι πηγές καλίου το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, καθώς και αντιοξειδωτικών που «εξουδετερώνουν» τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταστρέφουν τα κύτταρα του οργανισμού.

Διαβάστε επίσης:

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: Μπορούμε να τρώμε όσο θέλουμε;

Πέντε κινήσεις που μειώνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη χωρίς φάρμακα