Ο ήλιος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του δέρματος, αυτό το γνωρίζουμε καλά γι’ αυτό και προστατευόμαστε από αυτόν φορώντας καθημερινά αντιηλιακό.

Η παρατεταμένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, για την εμφάνιση της ξηρότητας, των ρυτίδων, των πανάδων, των διχρωμιών και των κηλίδων.

Το καλοκαίρι, ευτυχώς μαζί με τον άφθονο ήλιο, έχουμε στη διάθεσή μας και μια ποικιλία γευστικών και θρεπτικών τροφών, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά που έχουν την ικανότητα να αντισταθμίσουν τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα αντιοξειδωτικά στοιχεία, όπως κυρίως οι βιταμίνες Α, Ε και C, καθώς και τα καροτένια, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της φυσιολογικής γήρανσης, καταπολεμώντας ως ένα βαθμό τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις καταστρεπτικές για το δέρμα ελεύθερες ρίζες. Ας δούμε ποιες είναι οι πολυτιμότερες βιταμίνες για το δέρμα και ποιες είναι καλύτερες πηγές τους.

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή: Η έλλειψη της βιταμίνης Α μπορεί οδηγήσει το δέρμα σε ξηρότητα και να το καταστήσει εύθραυστο. Η βιταμίνη Α (ρετινόλη και ρετινάλη) περιέχεται μόνο σε ζωικής προέλευσης τροφές, όπως το συκώτι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα αυγά και το βούτυρο. Από την άλλη μεριά τα καροτενοειδή, που είναι μορφές προβιταμίνης Α, περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης. Στα καροτενοειδή ανήκουν η β-καροτίνη, η α-καροτίνη, το λυκοπένιο, η λουτεϊνη και η ζεαξανθίνη. Η β-καροτίνη, συγκεκριμένα, δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προφυλάσσοντας το δέρμα από σχηματιζόμενες ελεύθερες ρίζες. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα ή με πορτοκαλί χρώμα λαχανικά, όπως, το σπανάκι, μπρόκολο, τα ραδίκια, ο αρακάς, το μαρούλι, η ντομάτα τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, καθώς και φρούτα, όπως το βερίκοκο, το πεπόνι, το μάνγκο και η παπάγια.

Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη αυτή (α-τοκοφερόλη) έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση που μεγιστοποιείται σε συνδυασμό με την βιταμίνη C συμβάλλοντας στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.  Καλές διαιτητικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, οι σπόροι σιταριού και τα δημητριακά, τα αμύγδαλα και τα καρύδια, ορισμένα πράσινα λαχανικά, όπως ο αρακάς και ο σολομός.

Βιταμίνη C: Είναι απαραίτητη για την αναγέννηση του δέρματος, ενώ παρουσιάζει και αντιοξειδωτική δράση. Οι καλύτερες πηγές της είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπ φρουτ), οι ντομάτες, το μπρόκολο και το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, οι κίτρινες και κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, το φραγκοστάφυλο και το ροδάκινο.