«Το άγχος, η πίεση και η ανάγκη διακοπών μπορεί να κάνει κακό στο δέρμα μας, αλλά και στην ψυχική μας κατάσταση» τονίζει η Δρ. Meggan Rogge, επίκουρος καθηγήτρια Δερματολογίας στο Health Science Center του Houston.

«Όλοι θέλουμε να δείχνουμε υπέροχοι. Τα καλά νέα είναι πως με λίγο επιπλέον χρόνο και προσπάθεια ή μερικές φορές εγκαταλείποντας απλά τις κακές συνήθειές μας μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση του δέρματός μας προς το καλύτερο.

Δείτε οκτώ απλές συμβουλές:

Χαλαρώστε
Το άγχος μπορεί να επηρεάσει κάθε μέρος του σώματος και το δέρμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ανάγκη για χαλάρωση και μείωση του στρες είναι επιτακτική. «Ακμή, ψωρίαση, έκζεμα και αρκετοί τύποι τριχόπτωσης επιδεινώνονται όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι», τονίζει η Δρ. Rogge. H γιόγκα ή ο διαλογισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να απομακρύνετε άγχος από το μυαλό σας, αλλά ακόμα και ορισμένες απλές ασκήσεις αναπνοής μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Αλλάξτε τη διατροφή σας
Η υγιεινή διατροφή δεν βοηθά μόνο στον έλεγχο του βάρους, αλλά μπορεί επίσης να ανανεώσει το δέρμα σας. Η Δρ. Rajani Katta, καθηγήτρια δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας συστήνει στους ασθενείς της να αυξήσουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες, προτιμώντας φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά.

Χρησιμοποιήστε αντιηλιακό
Επιλέγουμε αντιηλιακά με δείκτη προστασίας πάνω από 25, που θεωρείται total block, προσφέρει δηλαδή απόλυτη αντιηλιακή προστασία. Οι δερματολόγοι ωστόσο προτιμούν να χρησιμοποιούμε αντηλιακά με δείκτη προστασίας 50 επειδή συχνά κάνουμε λάθος όσον αφορά τη σωστή ποσότητα – βάζουμε δηλαδή λιγότερο από όσο πρέπει – με αποτέλεσμα να μην καλυπτόμαστε επαρκώς. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι ένα σωληνάριο αντηλιακού προσώπου μας καλύπτει για ένα μήνα στην πόλη και όχι για όλο το καλοκαίρι.

Πιείτε αρκετό νερό
Το ενδεχόμενο να αφυδατωθούμε το καλοκαίρι είναι ακόμη πιο πιθανό σε σύγκριση με τον χειμώνα. «Η έλλειψη υγρών από τον οργανισμό τονίζει τις ρυτίδες στο πρόσωπο» τονίζει η Δρ. Katta. Φροντίστε να πίνετε καθημερινά άφθονο νερό.

Αφαιρέστε το μακιγιάζ στο τέλος της μέρας
Χρησιμοποιήστε απαλά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ το πρωί και το απόγευμα. Κάθε κατάλοιπο του μακιγιάζ που μένει στο πρόσωπο ενδέχεται να μπλοκάρει τους πόρους επιδεινώνοντας την ακμή και τους ερεθισμούς τονίζουν οι ειδικοί.

Κοιμηθείτε επαρκώς
Πάμπολλες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει τη σημαντικότητα του ύπνου για το δέρμα. «Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια κι όσο κι αν το κονσίλερ τους καλύπτει δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ευεργετικό ύπνο», αναφέρει η Δρ. Katta.

Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα
Η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας δύο φορές τη μέρα στο πρόσωπο και το σώμα σας μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Αναπνεύστε καθαρό αέρα
«Το παθητικό κάπνισμα αλλά και η ρύπανση της ατμόσφαιρας μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος» τονίζει η Δρ. Katta. Οι αντιοξειδωτικές τροφές μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από τους επικίνδυνους ρύπους και να το προστατέψουν από τις τοξικές ουσίες του καπνού. Επιπρόσθετα αξιοποιήστε όσο συχνότερα γίνεται εκδρομές στη φύση κάνοντας αποδράσεις σε εξοχικά μέρη.

Οι ειδικοί τονίζουν τέλος ότι η κατάσταση του δέρματός σας μπορεί να διατηρηθεί σε ιδανική κατάσταση όσο μεγαλώνετε, αρκεί να ακολουθείτε πρωί και βράδυ τα σωστά βήματα για την περιποίηση του προσώπου σας και να μην παρεκκλίνετε. Επίσης πρέπει να είστε υπομονετικοί. «Μπορεί να είναι φυσικό να περιμένουμε άμεση επίδραση από ένα προϊόν αλλά η υπομονή είναι κομβικής σημασίας. Συνήθως χρειάζονται έξι βδομάδες για να είναι ορατά τα αποτελέσματά του ενώ στην αρχή δεν αναμένεται να παρατηρήσουμε καμία αξιοσημείωτη διαφορά», καταλήγει η Δρ. Rogge.