Όταν αναφερόμαστε στα λιπαρά που περιέχονται στη διατροφή μας, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι ο τύπος των λιπαρών που καταναλώνουμε. Αντίθετα με τις διατροφικές συμβουλές του παρελθόντος που προωθούσαν τις διατροφές χαμηλών λιπαρών, νεότερες έρευνες δείχνουν ότι τα υγιεινά λιπαρά είναι τόσο απαραίτητα όσο και επωφελή για την υγεία μας.

Πιο αναλυτικά, όταν οι κατασκευαστές τροφίμων επιλέγουν να μειώσουν τα λιπαρά στο προϊόντα τους, συχνά τα αντικαθιστούν με υδατάνθρακες προερχόμενους από ζάχαρη, ραφιναρισμένους σπόρους ή άλλου είδους άμυλα. Το σώμα μας επεξεργάζεται και χωνεύει αυτούς τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες και τα άμυλα πολύ γρήγορα, επηρεάζοντας τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης και οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του βάρους και διάφορες παθήσεις.

Ευρήματα από δύο εκτεταμένες εθνικές μελέτες της Αμερικής δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στο συνολικό ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από τα λιπαρά και σε κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η αύξηση του βάρους.

Προτιμότερο -και πιο σημαντικό- από την υιοθέτηση μιας διατροφής χαμηλών λιπαρών είναι να επικεντρωθείτε στην κατανάλωση επωφελών «καλών» λιπαρών και στην αποφυγή των «κακών» λιπαρών. Τα λιπαρά συνιστούν σημαντικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής. Επιλέξτε, λοιπόν, τρόφιμα με «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και αποφύγετε τα «κακά» τρανς λιπαρά.

– Τα «καλά» ακόρεστα λιπαρά –μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά- μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διάφορες παθήσεις. Η καλύτερη επιλογή εννοείται ότι είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ως πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, καθώς και οι ξηροί καρποί και τα ψάρια ως πηγές πολυακόρεστων.

– Τα «κακά» λιπαρά –ή τρανς λιπαρά- αυξάνουν τον κίνδυνο παθήσεων, ακόμα και όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά είναι κυρίως τα επεξεργασμένα, τα οποία κατασκευάζονται από μερικώς υδρογονωμένα έλαια. Αποφεύγετε τρόφιμα που στην ετικέτα αναφέρεται ότι έχουν υδρογονωμένα έλαια.

– Τα κορεσμένα λιπαρά, παρόλο που δεν είναι εξίσου επιβλαβή με τα τρανς, συγκρινόμενα με τα ακόρεστα λιπαρά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών είναι το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά.

Όταν, λοιπόν, αποφασίσετε να περιορίστε τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, ο καλύτερος τρόπος να τα αντικαταστήσετε είναι τα ψάρια, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί.

Διαβάστε επίσης

Χάστε την κοιλίτσα τρώγοντας λιπαρά!

Τροφές πλούσιες σε λιπαρά: Ποιες να επιλέγετε

«Κακά» κορεσμένα λιπαρά: Μήπως δεν είναι τόσο «κακά» τελικά;