Τις περισσότερες φορές η εγκυμοσύνη δεν προγραμματίζεται. Αν όμως είστε άνθρωποι του προγράμματος ως ζευγάρι μπορείτε να προνοήσετε να συνάψετε ιδιωτική ασφάλιση υγείας τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη για να σας καλύψει η ασφάλεια ένα μέρος των εξόδων του τοκετού. Όλα τα προγράμματα υγείας που αφορούν στο επίδομα τοκετού έχουν περίοδο αναμονής 18-24 μήνες από τη σύναψη του συμβολαίου. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο θα αυξηθεί το ύψος του επιδόματος.

Το επίδομα σήμερα κυμαίνεται 400-2.500 ευρώ. Μετά από τρία έτη συνεχούς ασφάλισης, το επίδομα θα αυξηθεί κατά 5%, στα 5 έτη 10% και μπορεί να φτάσει τα 2.000 έως 2.500 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος εξαρτάται από τη θέση νοσηλείας αλλά και το είδος του τοκετού αν είναι φυσιολογικός ή με καισαρική τομή.

Έτσι, ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το επίδομα για ένα φυσιολογικό τοκετό είναι:

Α’ Θέση: 800 ευρώ

Β’ Θέση: 600 ευρώ

Ενώ για τον τοκετό με καισαρική τομή:

Α’ Θέση: 1000 ευρώ

Β’ Θέση: 800 ευρώ

Σε περίπτωση καισαρικής τομής, αλλά και σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού, για Νοσοκομειακό και Χειρουργικό Επίδομα των 100€ και 150€.

Οι περισσότερες εταιρίες καλύπτουν επίσης το κόστος των επιπλοκών κύησης, που δυστυχώς μπορεί να προκύψουν, και τον προγεννητικό έλεγχο. Ορισμένα προγράμματα υγείας μάλιστα παρέχουν ως «δώρο» την κάλυψη του νεογέννητου για ένα έτος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προγράμματα υγείας παρέχουν πλέον και όχι πλήρη κάλυψη των εξόδων τοκετού όπως παλαιότερα. Δεν ήταν λίγες οι γυναίκες που τις προηγούμενες δεκαετίες έκαναν ιδιωτική ασφάλιση υγείας μόνο και μόνο για να καλύψουν το κόστος του τοκετού και στη συνέχεια διέκοπταν το συμβόλαιο.

Διαβάστε ακόμη:

Ποια έξτρα επιδόματα παρέχουν τα συμβόλαια υγείας

Τι πρέπει να καλύπτει ένα καλό συμβόλαιο υγείας