Για να θεωρηθεί «καλό» ένα πρόγραμμα υγείας πρέπει να καλύπτει «επείγοντα περιστατικά» με αερομεταφορά – όπου κριθεί αναγκαίο.

Αν ταξιδεύετε συχνά στο εξωτερικό, είναι αναγκαίο να δώσετε βαρύτητα στην κάλυψη που σας προσφέρει το συμβόλαιο για νοσηλεία στο εξωτερικό.

Το συμβόλαιο δεν αρκεί να καλύπτει τις διαγνωστικές εξετάσεις μόνο στο πλαίσιο της νοσηλείας. Σήμερα, αρκετά προγράμματα καλύπτουν εξετάσεις σε νοσοκομεία χωρίς διανυκτέρευση (one day clinic). Άλλα προσφέρουν δωρεάν ετήσιο τσεκ απ και άλλες εξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30% έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου.

Σημαντικό είναι επίσης στο συμβόλαιο που θα συνάψετε να περιλαμβάνεται η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πολλά προγράμματα υγείας παρέχουν δωρεάν έναν αριθμό ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένα νοσοκομεία, καθώς και δωρεάν επίσκεψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Επίδομα τοκετού και άλλες καλύψεις
Οι περισσότερες εταιρείες χορηγούν επίδομα τοκετού ύψους 300-400 ευρώ με την προϋπόθεση να έχουν περάσει 18-24 μήνες από τη σύναψη του ασφαλιστήριου συμβολαίου. Όλα τα προγράμματα έχουν περίοδο αναμονής. Δηλαδή θα πρέπει να έχετε κάνει ιδιωτική ασφάλιση υγείας τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη για να σας καλύψει κάποια έξοδα η ασφάλεια. Τα συμβόλαια καλύπτουν επίσης το κόστος των επιπλοκών κύησης που μπορεί να προκύψουν και τον προγεννητικό έλεγχο. Ορισμένα προγράμματα υγείας μάλιστα παρέχουν ως «δώρο» την κάλυψη του νεογέννητου για ένα έτος.

Οικογενειακά προγράμματα
Η επιλογή ενός οικογενειακού προγράμματος υγείας είναι μια έξυπνη λύση για τη σύγχρονη οικογένεια καθώς όλα τα οικογενειακά πακέτα (family) που διαθέτουν οι ασφαλιστικές προσφέρουν εκπτώσεις και έξτρα προνόμια.

Το «κλειδί» αυτών των προγραμμάτων είναι ότι μπορούν να καλυφθούν με ευελιξία οι ανάγκες κάθε μέλους της οικογένειας. Για παράδειγμα, αν ο πατέρας έχει ομαδική ασφάλιση από την εργασία του, θα επιλέξει πρόγραμμα με απαλλαγή, αν η μητέρα έχει στη σκέψη της μελλοντικό τοκετό, θα επιλέξει πρόγραμμα που δίνει επίδομα τοκετού.

Για τα παιδιά που έχουν συχνά μικρά ατυχήματα και αδιαθεσίες, το πρόγραμμα που θα προτείνει ο ασφαλιστής θα πρέπει να καλύπτει τα επείγοντα περιστατικά απευθείας στις συμβεβλημένες κλινικές. Αυτό που επιτυγχάνουν τα οικογενειακά προγράμματα είναι να μειώνεται το κόστος των ασφαλίστρων και έτσι να οργανώνεται καλύτερα ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Για παράδειγμα, ένα συμβόλαιο υγείας μπορεί να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας για μια τετραμελή οικογένεια (γονείς και δύο ανήλικα παιδιά) με κόστος 1.000 ευρώ ετησίως. Αν ασφαλιστεί κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά, τα ασφάλιστρα μπορεί να ανέλθουν συνολικά σε 1.500 ευρώ ετησίως.