Τι είναι οι συγγενείς (γενετικές) παθήσεις που θεωρούνται από τις πιο ύπουλες εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας; Είναι εκ γενετής ή κληρονομικές παθήσεις , συνήθως συγγενείς καρδιοπάθειες και συγγενείς παθήσεις του ουροποιητικού, η νοσηλεία των οποίων στοιχίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Οι εν λόγω παθήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια αντιμετωπίζονται με δύο τρόπους:

-η εταιρία ξεκαθαρίζει στον ασφαλισμένο από την αρχή ότι δεν τις καλύπτει, δηλαδή τις εξαιρεί γιατί θεωρεί ότι προϋπάρχουν.

-η εταιρία δέχεται ότι ο ασφαλισμένος δε γνώριζε τη συγγενή πάθηση η οποία μπορεί να εμφανίσει τα πρώτα συμπτώματα 10-15-20 χρόνια μετά από την σύναψη του συμβολαίου υγείας.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως υπάρχουν πάνω από 3.000 συγγενείς παθήσεις (οι οποίες έχουν την τάση να αυξάνονται) με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις αποζημιώσεων να εμπίπτουν στον όρο εξαίρεσης των συγγενών παθήσεων.

Προσέξτε, λοιπόν, πριν υπογράψετε το συμβόλαιο να ξεκαθαρίσετε πώς και πότε καλύπτονται οι συγγενείς παθήσεις.

Προβλήματα στην ασφάλιση δημιουργούνται και με τις χρόνιες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα η νεφρική ανεπάρκεια, η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης κ.α. Οι χρόνιες παθήσεις δεν θεραπεύονται αλλά ρυθμίζονται. Αν κάποιος διαγνωστεί με χρόνια πάθηση, τότε είναι που χρειάζεται να καλύπτεται από ένα πρόγραμμα υγείας ώστε να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της ασθένειας.

Δυστυχώς, όμως, πολλά ασφαλιστήρια ακόμα και μεγάλων ασφαλιστικών εταιριών εξαιρούν από τις καλύψεις τις χρόνιες παθήσεις. Άλλες εταιρίες τις καλύπτουν μόνο την πρώτη φορά και μετά δεν καλύπτουν τίποτα, αφήνοντάς σας εγκλωβισμένους στο ασφαλιστήριο. Μετά θα είναι πολύ δύσκολο να σας δεχτεί μια άλλη ασφαλιστική έχοντας μια χρόνια πάθηση. Πρόσφατα, όπως σας ενημερώσαμε, ορισμένες εταιρίες καλύπτουν τη νοσηλεία χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, με βάση ειδικό συμβόλαιο και σε ειδικό συνεργαζόμενο νοσοκομείο.