Στο ερωτηματολόγιο πριν από την υπογραφή του συμβολαίου υγείας, σχεδόν πάντα ερωτάται ο ενδιαφερόμενος να ασφαλιστεί αν έχει νοσήσει από διαβήτη ή αν έχει κληρονομικότητα στη νόσο.

Επιπλέον θα του ζητηθούν πρόσφατα αποτελέσματα εξετάσεων καθώς ο διαβήτης είναι από τις ασθένειες που πρέπει να αξιολογηθούν για να αποφασιστεί το είδος της ασφαλιστικής κάλυψης. (Όλες σχεδόν οι εταιρίες προσφέρουν δωρεάν ετήσιο έλεγχο ή συμπληρωματικό πακέτο πρωτοβάθμιας περίθαλψης με διαγνωστικές εξετάσεις).

Ο ενδιαφερόμενος για ένα νοσοκομειακό συμβόλαιο, που κατά την στιγμή της σύναψης της ασφάλισης υγείας ήταν υγιής ή αποδεδειγμένα δεν γνώριζε την πάθηση του και ο διαβήτης εμφανίστηκε μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την σύναψη του συμβολαίου του π.χ. 3, 6, 9, 12 μήνες κτλ. και πάντοτε ανάλογα την περίπτωση, αποζημιώνεται από τις παροχές του συμβολαίου του, εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της εκάστου εταιρείας.

Τα προηγούμενα χρόνια όταν ένας ασθενής έπασχε από διαβήτη ακόμα και εάν η συνολική εικόνα της υγείας του ήταν σε καλή κατάσταση, συνήθως εξαιρείτο της ασφαλιστικής κάλυψης από όλες τις εταιρείες ή ακόμα γινόταν αποδεκτός με ειδικό όρο εξαίρεσης της πάθησης του διαβήτη και των επιπλοκών του (με την πάροδο των ετών προκύπτουν διάφορες περαιτέρω ασθένειες και επιπλοκές προερχόμενες από τον διαβήτη). Επίσης μπορεί να γινόταν αποδεκτός με ένα αυξημένο επασφάλιστρο πάνω στο συμβόλαιο.

Τα τελευταία χρόνια και λόγω των ραγδαίων αλλαγών συνθηκών ζωής και καθημερινών αναγκών και απαιτήσεων των ενδιαφερομένων πελατών, δημιουργήθηκαν ορισμένα συμβόλαια υγείας που αξιολογούν ευνοϊκότερα προϋπάρχουσες παθήσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και ο διαβήτης.

Συνήθως τα προγράμματα αυτά παρέχουν ιατρικές επισκέψεις, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσοκομειακή περίθαλψη έως ενός επαρκούς ορίου σε συγκεκριμένα θεραπευτήρια.

Δηλαδή υπάρχουν σήμερα συμβόλαια εταιριών που προβλέπουν κάλυψη εξόδων νοσηλείας για παθήσεις που σχετίζονται με το διαβήτη μετά από ένα μεγάλο διάστημα, για παράδειγμα 10 χρόνια μετά τη σύναψη του συμβολαίου. Παράλληλα καλύπτονται οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι ιατρικές επισκέψεις ένα μήνα μετά τη σύναψη του συμβολαίου. Αντίθετα, ασθένειες που δεν σχετίζονται με τον διαβήτη ή ατυχήματα αποζημιώνονται με την συνήθη διαδικασία και στο σύνηθες χρονικό διάστημα αναμονής που ισχύει για όλα τα ασφαλιστήρια υγείας.

Υπάρχουν και συμβόλαια υγείας που δίδουν ασφαλιστική κάλυψη σε ενδιαφερόμενους που πάσχουν από διαβήτη σε ποσοστό 50% ή με αυξανόμενο ποσοστό με την πάροδο των ασφαλιστικών ετών, και με ποσοστό 80% για όλες τις υπόλοιπες παθήσεις που είναι ανεξάρτητες από τον διαβήτη και τις επιπλοκές του κ.α. με όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται από την εταιρεία.