Είστε στην παραλία και λέτε λίγο να «ξεσκουριάσετε» κάνοντας σκι. Αργότερα ζηλεύετε τους φίλους σας που πετάνε με το «παραπέντε» και λέτε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά. Την άλλη μέρα πάτε για ράφτινγκ, κατάδυση ή σκαρφαλώνετε σαν το κατσίκι σε απόκρημνα βράχια για να προσεγγίσετε μια μαγευτική έρημη παραλία… Στο κάτω κάτω είστε διακοπές. Τι λέει, όμως, ο ασφαλιστής σας γι’ αυτή την ξαφνική σας ενασχόληση με τα extreme sports; Η εταιρία θα σας καλύψει τα έξοδα μεταφοράς και νοσηλείας σε περίπτωση ατυχήματος;
Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Ας τα δούμε από την αρχή. Πριν συναφθεί το συμβόλαιο, ο ασφαλιστής υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στον ενδιαφερόμενο. Αν ο τελευταίος απαντήσει θετικά π.χ. «ναι, κάνω θαλάσσιο σκι» κατά 90% το συμβόλαιο υγείας θα αναγράφει ότι ο ασφαλισμένος καλύπτεται για όλα τα ατυχήματα εκτός από το ατύχημα που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του σκι. Η εταιρία θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο σπορ και το εξαιρεί από τις καλύψεις.
Εξετάζουμε λοιπόν δύο ενδεχόμενα. Στο πρώτο, ο ασφαλισμένος τραυματίζεται κάνοντας θαλάσσιο σκι αλλά ισχυρίζεται ότι έπεσε με το ποδήλατο και έσπασε το πόδι του. Η εταιρία τον αμφισβητεί αφού έχει γραπτή δήλωση ότι ο ασφαλισμένος ασχολείται με το σκι και δεν του καλύπτει τα έξοδα.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο, ο ασφαλισμένος αποκρύπτει ότι ασχολείται με το σκι. Αν υποστεί κάταγμα, η εταιρία καλύπτει τα έξοδα, θεωρώντας το γεγονός τυχαίο ή υποψιάζεται δόλο και ερευνά περαιτέρω την υπόθεση.
Μια μερίδα διαμεσολαβητών είναι πιο ελαστικοί, πιστεύοντας ότι δε μπορεί να εξαιρέσεις από τις καλύψεις ένα σπορ στο οποίο επιδίδεται ο πελάτης σου, μια φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. «Άλλη αντιμετώπιση έχει ο υπάλληλος ο οποίος στις δεκαήμερες διακοπές του κάνει θαλάσσιο σκι και άλλη ο δάσκαλος του σκι για μια ασφαλιστική εταιρία» λέει χαρακτηριστικά ένας ανεξάρτητος ασφαλιστικός σύμβουλος.
Ωστόσο άλλοι διαμεσολαβητές ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι ανάμεσα στα επικίνδυνα σπορ που εξαιρούνται από τις καλύψεις των συμβολαίων υγείας. Τονίζουν μάλιστα ότι η απόκρυψη μπορεί να αποτελέσει και λόγο ακύρωσης του συμβολαίου.