Πολλά προγράμματα υγείας που δίνουν έμφαση στην ευελιξία επιτρέπουν στον ασφαλισμένο να διαλέξει την κάλυψη που θέλει τόσο για τις μικρές επεμβάσεις όσο και για τις μεγαλύτερες.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί «απαξιώνουμε» ασφαλιστικά τις μικροεπεμβάσεις ρίχνοντας όλο το βάρος των καλύψεων στα βαριά περιστατικά που μπορεί να μας «επισκεφθούν» (σοβαρές ασθένειες, ατυχήματα).

Και όμως! Περισσότερες πιθανότητες έχει ένας ασφαλισμένος να χρειαστεί στη ζωή του κάλυψη για συνήθη περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία μιας ημέρας (γυναικολογική επέμβαση, καταρράκτης, χολή) παρά για βαριές παθήσεις.

Έμπειροι ασφαλιστές επισημαίνουν ότι οι καλύψεις για την ημερήσια νοσηλεία (one day clinic) διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία και μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις. Δηλαδή αν και ασφαλισμένος μπορεί  να μην καλύπτεστε για την μικροεπέμβαση και να σας ζητηθεί να πληρώσετε όλα τα έξοδα νοσηλείας από την τσέπη σας.

Ας δούμε όμως πρώτα ποιες επεμβάσεις σας επιτρέπουν να παραμείνετε στο νοσοκομείο για κάποιες ώρες και όχι για όλο το 24ωρο.

Σήμερα σχεδόν όλα τα μικρά χειρουργεία, που γίνονται με τοπική νάρκωση επιτρέπουν στον ασθενή να φύγει μετά από λίγες ώρες παρακολούθησης.

Με νοσηλεία μίας ημέρας μπορεί να γίνει η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η χειρουργική αποκατάσταση βουβωνοκήλης, ομφαλοκήλης, κήλης λευκής γραμμής, οι μικρές μετεγχειρητικές κήλες, οι αιμορροΐδες, η ραγάδα και τα συρίγγια. Σ΄αυτήν την κατηγορία κατατάσσονται επίσης οι γυναικολογικές επεμβάσεις (κύστες, πολύποδες), πολλές οφθαλμολογικές επεμβάσεις αλλά και ημερήσιες θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία, η μετάγγιση αίματος και η αιμοκάθαρση.

Οι καλύψεις των εταιριών για τη νοσηλεία μιας ημέρας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Σημείο «κλειδί» της διαφοράς είναι η χρήση της απαλλαγής. Θυμίζουμε ότι η απαλλαγή είναι το ποσό που βγάζετε από την τσέπη σας για να συμμετέχετε στα έξοδα νοσηλείας τα οποία πέραν του ποσού της απαλλαγής καλύπτονται από την ασφαλιστικής σας εταιρία. Σύμφωνα με έμπειρους ασφαλιστές το ποσό της απαλλαγής δεν χρειάζεται να είναι άνω των 1500 έως 2000 ευρώ. Η απαλλαγή είναι χρήσιμη καθώς μειώνει το ετήσιο ασφάλιστρο.

Α) Η πρώτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας καλύπτει όλα τα έξοδα της ημερήσιας νοσηλείας (αμοιβή χειρουργού, νοσηλεία κλπ) χωρίς να πειράξει το ποσό της απαλλαγής.

Β) Η δεύτερη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι χίλια Ευρώ (1.000 €) σε περίπτωση Νοσηλείας Μίας Ημέρας το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων (500) Ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 400 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.

Γ) Η τρίτη κατηγορία προγραμμάτων υγείας κάνει χρήση της απαλλαγής έως του ποσού κάλυψης των εξόδων. Δηλαδή αν η απαλλαγή ανέρχεται σε 1000 ευρώ και η επέμβαση κοστίζει 800 ευρώ, θα την πληρώσετε εξ ολοκλήρου από την τσέπη σας.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στις παροχές του one day clinic προτού επιλέξετε ένα συμβόλαιο υγείας.