Αν έπεφτε τυχαία μια στάμνα από το μπαλκόνι σας ξυστά από το κεφάλι ενός περαστικού, το πιθανότερο είναι να μην βρίσκατε γαμπρό για κάποια ανύπαντρη θυγατέρα αλλά μεγάλους μπελάδες. Έπειτα, πέρα από ένα ατύχημα που ίσως προκαλέσατε, μπορεί κάποιος κακόβουλα να σας κατηγορήσει και σύρει στα δικαστήρια.

Με αφορμή ότι σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας σύστησε και διοργάνωσε με το ΙΘ’ ψήφισμα «περί του Διοργανισμού των Δικαστηρίων» τα πρώτα δικαστήρια (ειρηνοδικεία, πρωτόκλητα, έκκλητα, ανώτατον, εμποροδικεία, εξαιρετικά), εξετάζουμε τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες σχετικά με την αστική ευθύνη και τη νομική προστασία και πώς μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

Αστική ευθύνη

Η ασφάλισή για την Αστική Ευθύνη σας καλύπτει σε περίπτωση σωματική βλάβης είτε υλικών ζημιών προς τρίτους, ακόμη και απώλεια ζωής, που μπορεί να προκληθεί με δική σας υπαιτιότητα όπως στην περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος. Η αστική ευθύνη διακρίνεται στις πέντε παρακάτω κατηγορίες:

    1. Για τροχαίο ατύχημα

Η κάλυψη αστικής ευθύνης για ατύχημα με το αυτοκίνητο είναι πραπαιτούμενο κάθε οδηγού και περιλαμβάνει τις περιπτώσεις πρόκλησης βλάβης υλικής ή σωματικής προς τρίτους. Σύμφωνα με τον Νόμο 2496/1997 εξαιρείται ο ασφαλιστικός κίνδυνος που οφείλεται σε εμπόλεμη κατάσταση, κοινωνικοπολιτικές ταραχές, τρομοκρατικές ενέργειες ή δόλο. Υπογραμμίζεται ότι η κάλυψη αστικής ευθύνης δεν καλύπτει υλικές και σωματικές βλάβες ζημιές του ίδιου του ασφαλισμένου, για τον οποίο υπάρχει η πρόσθετη κάλυψη «προσωπικού ατυχήματος οδηγού».

    2. Προσωπική και οικογενειακή αστική ευθύνη

Αποζημιώνει για βλάβες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις δικές σας ή των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας, όπως ένα ατύχημα που προκαλέσατε με το ηλεκτρικό πατίνι , η επίθεση του κατοικιδίου σας σε κάποιον περαστικό ή το τζάμι του γείτονα που έσπασε το παιδί κατά το παιχνίδι.

    3. Ευθύνη Μελών Διοικητικών Συμβουλίων και Επιχειρήσεων

Η λειτουργία μιας επιχείρησης συχνά συνοδεύεται από προβλήματα που μπορεί να αφορούν την παραγωγή της, τις εγκαταστάσεις, το αποτύπωμά της στο περιβάλλον ή και τους υπαλλήλους της. Το εν λόγω συμβόλαιο καλύπτει για όλα τα περιστατικά που σχετίζονται με τη λειτουργία του χώρου έως σφάλματα των εργοδοτών είτε τα ίδια τα στελέχη των επιχειρήσεων, καθώς αρκεταί ενδέχεται να στραφούν προσωπικά εναντίον τους για λάθη ή παραλείψεις που απορρέουν απο την άσκηση των καθηκόντων τους.

    4. Επαγγελματική αστική ευθύνη

Η κάλυψη «σώζει» κάθε επαγγελματία (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) από τις βλάβες που προκαλεί σε τρίτους και οφείλει να αποκαταστήσει, σύμφωνα με το νόμο. Αφορά κυρίως οικονομικές αξιώσεις τρίτων οι οποίες είναι εξόχως υψηλές. Το προϊόν απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και νοσοκομεία, δικηγόρους, συμβολαιογράφους κ.α. και καλύπτει τυχόν δικαστικές διαμάχες ή εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

    5. Εξειδικευμένη

Περιλαμβάνει αποζημίωση για ειδικού τύπου ευθύνες όπως περιβαλλοντικές ζημίες, οι οποίες δεν επισύρουν μόνο πρόστιμο αλλά και την αποκατάσταση της ζημίας εφόσον αποδειχθεί η υπαιτιότητά σας.

Νομική προστασία

Σε αντίθεση με την αστική ευθύνη, η νομική προστασία υπόσχεται να καταβάλει μόνον τις δαπάνες για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων του ασφαλισμένου κατά του υπαιτίου τρίτου. Πιο αναλυτικά, οι δαπάνες που καλύπτει είναι οι εξής:

  • Τις αμοιβές του δικηγόρου, επιλογής του ασφαλισμένου.
  • Τα έξοδα διεξαγωγής της δίκης (δηλαδή, δικαστικά ένσημα, χαρτόσημα, παράβολα, μεγαρόσημα κ.λπ.).
  • Τις αποζημιώσεις κλητευθέντων μαρτύρων.
  • Τις αμοιβές πραγματογνωμόνων που ορίζονται από το δικαστήριο
  • Τις αμοιβές των δικαστικών επιμελητών.
  • Τα δικαστικά έξοδα για την επανάκτηση αφαιρεθέντος διπλώματος, αδείας ή πινακίδων κυκλοφορίας.
  • Τις δαπάνες εκτέλεσης αποφάσεων (κατασχέσεων, πλειστηριασμών κ.λπ.).
  •  Την επιδικασθείσα υπέρ του αντιδίκου και εις βάρος του ασφαλισμένου δικαστική δαπάνη.
  • Τις αναγκαίες προκαταβολές δικαστικών εξόδων.
  • Υποστήριξη σε εξώδικη επίλυση των διαφορών.

Διαβάστε επίσης

Άμεση Ιατρική Βοήθεια: Όλα όσα παρέχει αυτό το πακέτο

Αναπροσαρμογή ασφαλίστρων: Αναμένεται το πλαίσιο που θα συγκρατεί τις αιφνιδιαστικές αυξήσεις

Μα γιατί να κάνω ιδιωτική ασφάλιση; Υπάρχουν πολλοί λόγοι – Ενημερωθείτε