Μια εγκυμοσύνη αποτελεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων είδηση χαράς για το ζευγάρι που επιθυμούσε να διευρύνει την οικογένεια. Και, μολονότι δώρο ζωής, ο ερχομός ενός νέου μέλους συνοδεύεται ενίοτε από άγχος για τις δαπάνες που τον συνοδεύουν.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, ολοένα περισσότερες γυναίκες αναζητούν τη λύση που θα ανακουφίσει από την οικονομική επιβάρυνση στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας. Ωστόσο, σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια οπότε τα προγράμματα υγείας κάλυπταν το σύνολο των δαπανών, το υψηλό κόστος που απαιτεί πλέον μια εγκυμοσύνη και ο τοκετός έχουν καταστήσει απαγορευτική την κάλυψη 100%. Τα περισσότερα νοσοκομειακά προγράμματα παρέχουν επιδόματα τοκετού και μητρότητας έπειτα από κάποια αναμονή 10 μηνών έως 2 ετών συνήθως.

Βέβαια, υπάρχει πλήθος καλύψεων που εξασφαλίζουν παροχές, από τον προγεννητικό έλεγχο έως τη μεταγεννητική φροντίδα αλλά και τη διαδικασία του τοκετού αναφορικά με το δωμάτιο, το νοσοκομείο ή τον μαιευτήρα που θα επιλέξετε ή πιθανές επιπλοκές, την κάλυψη του νεογέννητου κλπ. Από την εγκυμοσύνη στα πρώτα χρόνια του παιδιού, ας δούμε τι καλύπτεται από τα συμβόλαια υγείας:

1. Κύηση

Τα περισσότερα συμβόλαια υγείας θα καλύψουν τον προγεννητικό έλεγχο, το σύνολο δηλαδή των εξετάσεων στο πλαίσιο της εγκυμοσύνης προς αποφυγή του ενδεχόμενου παθολογικής κατάστασης για τη μητέρα ή το νεογνό, μέσω εξωνοσοκομειακού προγράμματος κατά το σύνηθες, όχι όμως το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου (έλεγχος της ανάπτυξης και ανατομίας του εμβρύου για συγγενείς ανωμαλίες).

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Συμπεριλαμβάνεται συνήθως στις εξαιρέσεις των συμβολαιών υγείας, ωστόσο υπάρχουν κάποια προγράμματα που θα την καλύψουνς κατόπιν αναμονής και με υψηλά ασφάλιστρα και όριο κάλυψης είτε θα παράσχουν ειδικές τιμές σε συμβεβλημένα με την εταιρία θεραπευτήρια.

2. Τοκετός

Τα νέα συμβόλαια υγείας παρέχουν συνήθως ένα επίδομα μητρότητας εφάπαξ για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική, μεταξύ 400€ έως 3.500€. Εντούτοις, υπάρχουν ασφαλιστικά προγράμματα που προβλέπουν την κάλυψη μαιευτηρίου, αμοιβές ιατρού και αναισθησιολόγου ή μαίας, εξόδων νοσηλείας σε δωμάτιο Α’ θέσης λόγω φυσιολογικού τοκετού ή καισαρικής, μεγαλύτερες παροχές εφόσον επιλέξει συμβεβλημένο μαιευτήριο, κάλυψη τοκετού και επιπλοκών όπως η εξωμήτριος κύηση ή η ιατρικά επιβεβλημένη διακοπή κύησης. Σημειώνεται ότι στην αγορά υπάρχουν προγράμματα που αυξάνουν το επίδομα τοκετού αναλογικά με τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου.

3. Μητρότητα – Παιδί

Ένα πρόγραμμα νοσοκομειακής και εξωνοσοκομειακής κάλυψης μπορεί να αποζημιώσει τη φροντίδα μητέρας και νεογνού που περιλαμβάνει επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις, φάρμακα με κάποια χρονική αναμονή και έπειτα το νεογέννητο κατά 100% από τη στιγμή που έρχεται στη ζωή για διάστημα έως ενός έτους και μέχρι τη λήξη της τρέχουσας ασφαλιστικής περιόδου. Εντούτοις, πέρα από την ένταξη του παιδιού στο «οικογενειακό» πρόγραμμα του ζευγαριού ως εξαρτημένο μέλος, οι έμπειροι ασφαλιστές συστήνουν την εξασφάλιση ενός αυτόνομου νοσοκομειακού προγράμματος για το παιδί, που θα καλύπτει τη νοσηλεία του στο παιδιατρικό τμήμα ιδιωτικής κλινικής αλλά και δαπάνες που θα προκύψουν μετά τη νοσηλεία του ακόμα και σε δημόσιο νοσοκομείο.

Κάνοντας την ιδανική επιλογή

Πέραν του χρονικού διαστήματος που απαιτείται από την έναρξη ισχύος του ασφαλιστικού συμβολαίου για την κάλυψη της μητρότητας, οι ενδιαφερόμενες θα πρέπει να ζητήσουν πλήρη ενημέρωση από τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο για άλλα προαπαιτούμενα, όπως π.χ. η υποχρέωση εν ενεργεία ασφάλισης σε δημόσιο φορέα που συναντάται σε τρέχον συμβόλαιο.

Αυτό που πρέπει να θυμούνται οι υποψήφιες μητέρες είναι πως η ασφαλιστική αγορά βρίθει επιλογών για κάθε ανάγκη και δυνατότητα.

 

Διαβάστε επίσης

Αυτό είναι το πιο «δυνατό» πρόγραμμα που θα σας προτείνει ο ασφαλιστικός σύμβουλος

Αφαίρεση χοληδόχου κύστης: Πώς θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική εταιρία

Το σύστημα που επηρεάζει τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις τιμές τους