Φίμωση αποκαλείται η στένωση της ακροποσθίας, του τμήματος δηλαδή του δέρματος που καλύπτει τη βάλανο του πέους και την εμποδίζει να αποκαλυφθεί. Μπορεί να είναι είτε συγγενής (εκ γενετής) -αφορά το 5 – 10 % των παιδιών ηλικίας άνω των 3 χρόνων- είτε επίκτητη, δηλαδή να εμφανιστεί στην πορεία της ζωής από διάφορες αιτίες όπως κακή υγιεινή, χρόνιες φλεγμονές στη βάλανο και την ακροποσθία (βαλανοποσθίτιδα), μυκητιάσεις, φλεγμονή προκαλούμενη από το σακχαρώδη διαβήτη ή απότομος χειρισμός (π.χ. τραυματισμός κατά τη σεξουαλική πράξη).

Πρόκειται για ενοχλητική κατάσταση που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή συμπεριλαμβανομένων:

  • υποτροπιάζουσας φλεγμονής
  • σεξουαλικών δυσλειτουργιών (πόνος και όχληση κατά την επαφή, στυτική δυσλειτουργία ως αποτέλεσμα επώδυνης στύσης, πρόωρη εκσπερμάτιση)
  • τέλειας απόφραξης της βαλάνου με ενδεχόμενη αδυναμία ούρησης και συνέπειες όπως επίσχεση των ούρων και νεφρική ανεπάρκεια
  • παραφίμωσης
  • ανάπτυξης καρκίνου πέους ως αποτέλεσμα χρόνιας φλεγμονής

Περιτομή και ασφαλιστήριο υγείας

Η περιτομή αποτελεί τη συνήθη αντιμετώπιση της φίμωσης. Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την αφαίρεση του στενωμένου τμήματος της ακροποσθίας και τελείται συνήθως με τοπική αναισθησία είτε γενική για τα παιδιά. Η ηλικία της επέμβασης εξαρτάται από τον βαθμό της στένωσης με τους ειδικούς να συστήνουν ως καταλληλότερη την προσχολική ηλικία και αφού το παιδί δεν χρησιμοποιεί πάνες, ενώ σπανίως συστήνεται και για βρέφη αν υπάρχει μεγάλου βαθμού στένωση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για παθολογική κατάσταση που αφορά σημαντικό τμήμα του ενήλικου πληθυσμού, η επέμβαση «Φίμωση- Περιτομή» συμπεριλαμβάνεται σε όλα τα συμβόλαια υγείας εφόσον συντρέχουν ιατρικοί λόγοι και όχι διαφορετικής μορφής όπως π.χ. θρησκευτικοί. Η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τις δαπάνες του χειρουργείου κατά τους όρους και προϋποθέσεις τους.  Ορισμένα συμβόλαια υγείας την περιλαμβάνουν στις παθήσεις που αποζημιώνονται με χρονική αναμονή.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο ασφαλισμένος ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητα απρόοπτα και να επωφεληθεί από τις ασφαλιστικές καλύψεις.

  • Αφενός, θα πρέπει να ενημερωθεί από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο για την αποζημίωση εκ γενετής φίμωσης, ενώ βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί και από γονείς που ενδιαφέρονται για παιδικό συμβόλαιο υγείας. Σε περίπτωση που χαρακτηριστεί «συγγενής» θα αντιμετωπιστεί με χρονική αναμονή ή μπορεί και να εξαιρεθεί  ακόμα.
  • Αφετέρου, η επέμβαση δεν απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση και ο χειρουργηθείς μπορεί να λάβει το εξιτήριό του μετά από νοσηλεία μερικών ωρών. Στην περίπτωση αυτή, διαβάστε εδώ τι προβλέπουν τα ασφαλιστήρια υγείας για τις ημερήσιες νοσηλείες (one day clinic).

Διαβάστε επίσης

Αποζημίωση και απαλλαγή: Πώς υπολογίζονται – Τι πρέπει να ξέρετε

Έξοδα νοσηλείας: Τρία βήματα για να πετύχετε 100% κάλυψη