Το ατομικό ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ΕΟΠΥΥ ενώ στο «παιχνίδι» μπορεί να μπει και το ομαδικό πρόγραμμα υγείας προκειμένου να πληρωθεί με τη συμμετοχή και των τριών πηγών το σύνολο των εξόδων νοσηλείας χωρίς να χρειασθεί ο ασφαλισμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη του.

1. Αναλυτικά, με ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας μπορεί κανείς να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους της νοσοκομειακής του περίθαλψης (αμοιβές χειρούργων – αναισθησιολόγων, διαφορά δωματίου, υλικά, διαγνωστικές εξετάσεις, Φ.Π.Α. κ.λπ), σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ποσά που ανέρχονται έως και 1.000.000 ευρώ κατ’έτος.

Για να βελτιωθεί το ποσοστό κάλυψης των εξόδων, ο ασφαλισμένος πρέπει να επιλέξει συμβεβλημένο με την εταιρία νοσοκομείο και να έχει χρησιμοποιήσει θέση νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

2. Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κυρίως φάρμακα και εξετάσεις. Πολλά ασφαλιστήρια υγείας επιβραβεύουν με σχετική αποζημίωση έναν ασφαλισμένο ο οποίος θα χρησιμοποιήσει και το δημόσιο ταμείο του για να καλύψει μέρος μιας νοσηλείας. Δίνουν bonus συμμετοχής ή σας απαλλάσσουν από συμμετοχή σας στα έξοδα νοσηλείας. Βεβαίως και πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κοινωνική σας ασφάλιση αφού έτσι κι αλλιώς την πληρώνετε υποχρεωτικά.

Το ταμείο σας συνήθως καταβάλλει ένα ποσό, διαφορετικό για κάθε είδος νοσηλείας. Αυτά τα χρήματα αφαιρούνται από τη συμμετοχή σας. Έτσι, ίσως δε θα χρειαστεί να συμμετέχετε καθόλου εσείς, εκταμιεύοντας χρήματα.

Έτσι για παράδειγμα:

O ασφαλισμένος πρέπει να νοσηλευτεί για δύο μέρες, από ανάταξη κολπικής μαρμαρυγής. Έχει επιλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή €1.500 και η νοσηλεία του κοστίζει €22.000. Για αυτή την πάθηση, ο ΕΟΠΥΥ συμμετέχει με €5.200.

Αξιοποιώντας τον ΕΟΠYΥ, ο ασφαλισμένος δεν επιβαρύνεται καθόλου, παρόλο που έχει διαλέξει πρόγραμμα με συμμετοχή. Χωρίς τον δημόσιο φορέα, ο ασφαλισμένος θα επιβαρυνόταν με €1.500.

Για να καλυφθούν κατά 100% τα έξοδα της επέμβασης πρέπει να έχει επιλέξει συμβεβλημένο με την εταιρία νοσοκομείο και να έχει χρησιμοποιήσει θέση νοσηλείας σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος.

3. Σημαντικό ρόλο στην κάλυψη των εξόδων παίζουν τα τελευταία χρόνια τα «ομαδικά προγράμματα» των εταιρειών, τα οποία μπορεί να καλύψουν ακόμα και το 80% των νοσηλίων.

Aν χρησιμοποιήσουμε λοιπόν συνδυαστικά και τις τρεις πηγές καλύψεων μπορούμε να επιτύχουμε την κάλυψη κατά 100% των εξόδων νοσηλείας.