Το θέμα της απώλειας εισοδήματος εξαιτίας μιας παρατεταμένης νοσηλείας συζητήθηκε εκτεταμένα  με αφορμή την πανδημία. Δεν ήταν λίγοι οι εργαζόμενοι που νόσησαν με κορωνοϊό και χρειάστηκε να νοσηλευτούν μεγάλο διάστημα και στη συνέχεια να μείνουν στο σπίτι τους μέχρι να ξαναβρούν τις δυνάμεις τους.

Στις περιπτώσεις ασθένειας, ο μισθωτός δικαιούται να λάβει από τον ΕΦΚΑ ένα μικρό ποσό. Δηλαδή ο μισθωτός που λαμβάνει μηνιαίο μισθό της τάξεως των 650 ευρώ, εάν ασθενήσει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, θα λάβει ως επίδομα ασθένειας περίπου σε 250 το μήνα.

Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δυσμενής για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι σε περίπτωση ασθενείας δεν λαμβάνουν αποζημίωση από το δημόσιο ταμείο. Αν για παράδειγμα ένας υδραυλικός απουσιάσει για μεγάλο διάστημα, η οικογένειά του θα χάσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος, ίσως και τη μοναδική με αποτέλεσμα να εξαντληθεί οικονομικά.

Γι΄αυτούς τους λόγους οι ασφαλιστές θεωρούν αναγκαία την ασφάλιση για ανικανότητα προς εργασία, ιδίως αν το επάγγελμα που ασκείτε κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους και έχετε οικογενειακές και άλλες υποχρεώσεις.

Η παροχή «Απώλεια Εισοδήματος λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας από Ασθένεια-Ατύχημα», αποτελεί μια συμπληρωματική ασφαλιστική κάλυψη στο συμβόλαιο υγείας η οποία σας εξασφαλίζει το επίπεδο διαβίωσης που είχατε σε περίπτωση που εξαιτίας μιας ασθένειας ή ενός ατυχήματος, είστε ολικά πρόσκαιρα ανίκανος να ασκήσετε το επάγγελμά σας.

Η παροχή αποζημιώνει τον ασφαλισμένο ασθενή, με ένα χρηματικό ποσό για κάθε ημέρα που απουσιάζει από την εργασία του, μέχρι και έως ένα χρονικό πλαφόν, συνήθως έως δύο έτη.

Η αποζημίωση για την ανικανότητα προς εργασία ενός μέλους, για παράδειγμα του πατέρα, μπορεί να σώσει την οικογένεια σ’ αυτή τη δύσκολη φάση της ζωής τους γιατί θα τους επιτρέψει όχι μόνο να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα, αλλά να καλύψουν και άλλες υποχρεώσεις όπως την πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού δανείου ή τις σπουδές των παιδιών.

Η συμβουλή των ασφαλιστών είναι να κάνει ο ασφαλισμένος χρήση της κάλυψης που έχει από τον ΕΟΠΥΥ για τις πρώτες οκτώ ημέρες ασθένειας και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει την κάλυψη της ιδιωτικής ασφάλισης. Επίσης σε περίπτωση ολικής ανικανότητας (ή απώλειας ζωής) καταβάλλεται αποζημίωση.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση προσωρινής ανικανότητας του ασφαλισμένου για εργασία δικαιούται ημερήσια αποζημίωση 25 ευρώ την ημέρα από την πρώτη ημέρα από την έναρξη της ανικανότητας για διάστημα έως δύο χρόνια. Σε περίπτωση μερικής άσκησης του επαγγέλματος από τον ασφαλισμένο θα καταβάλλεται το 50% της παροχής.

Σε περίπτωση μόνιμης ολικής ανικανότητας του ασφαλισμένου για εργασία από ατύχημα καταβάλλεται το ποσό των 25.000 ευρώ. Σε περίπτωση που η ανικανότητα του ασφαλισμένου οφείλεται σε τροχαίο ατύχημα, τότε καταβάλλεται το ποσό των 50.000 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης

Πώς καλύπτονται οι έκτακτες οικονομικές ανάγκες σε περίπτωση σοβαρών ασθενειών

Για ποιες σοβαρές ασθένειες προβλέπεται έξτρα επίδομα

Νοσηλεία: Δύο tips για να επισπεύσετε την καταβολή αποζημίωσης