Δεν υπάρχει περίπτωση μια εταιρία να ασφαλίσει έναν αλεξιπτωτιστή, έναν εκπαιδευτή καταδύσεων ή έναν λάτρη του vivere pericolosamente, o oποίος κάνει bungee jumping και ορειβασία.
Πριν συναφθεί το συμβόλαιο, ο ασφαλιστής υποβάλλει σχετικές ερωτήσεις στον ενδιαφερόμενο. Αν ο τελευταίος απαντήσει θετικά π.χ. «ναι, κάνω ιππασία» κατά 90% το συμβόλαιο υγείας θα αναγράφει ότι ο ασφαλισμένος καλύπτεται για όλα τα ατυχήματα εκτός από το ατύχημα που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της ιππασίας. Η εταιρία θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο σπορ και το εξαιρεί από τις καλύψεις.
Εξετάζουμε λοιπόν δύο ενδεχόμενα. Στο πρώτο ο ασφαλισμένος πέφτει από το άλογο, αλλά ισχυρίζεται ότι έπεσε με το ποδήλατο και έσπασε το πόδι του. Η εταιρία τον αμφισβητεί αφού έχει γραπτή δήλωση ότι ο ασφαλισμένος ασχολείται με την ιππασία και δεν του καλύπτει τα έξοδα.
Στο δεύτερο ενδεχόμενο ο ασφαλισμένος αποκρύπτει ότι ασχολείται με την ιππασία. Αν υποστεί κάταγμα , η εταιρία καλύπτει τα έξοδα, θεωρώντας το γεγονός τυχαίο ή υποψιάζεται δόλο και ερευνά περαιτέρω την υπόθεση.
Μια μερίδα διαμεσολαβητών είναι πιο ελαστικοί, πιστεύοντας ότι δε μπορεί να εξαιρέσεις από τις καλύψεις ένα σπορ στο οποίο επιδίδεται ο πελάτης σου, μια φορά το χρόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. «Άλλη αντιμετώπιση έχει ο υπάλληλος ο οποίος στις δεκαήμερες διακοπές του κάνει θαλάσσιο σκι και άλλη ο δάσκαλος του σκι για μια ασφαλιστική εταιρία» λέει χαρακτηριστικά ένας ανεξάρτητος ασφαλιστικός σύμβουλος.
Ωστόσο άλλοι διαμεσολαβητές ακολουθούν κατά γράμμα τους κανόνες οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι ανάμεσα στα επικίνδυνα σπορ που εξαιρούνται από τις καλύψεις των συμβολαίων υγείας. Τονίζουν μάλιστα ότι η απόκρυψη μπορεί να αποτελέσει και λόγο ακύρωσης του συμβολαίου.
Στη λίστα με τα επικίνδυνα σπορ που εξαιρούνται από τις καλύψεις περιλαμβάνονται: άλματα στο κενό, ελεγχόμενες πτώσεις σε γκρεμό, πτήση με αεροπλάνο χωρίς άδεια ή ως μαθητευόμενος, αναρρίχηση, ορειβασία, kite surf, παρκούρ, καταδύσεις σε βάθος μεγαλύτερο από 10 μέτρα, πεζοπορία σε ύψος μεγαλύτερο από 2.500 μέτρα, bungee jumping, παραπέντε, αλεξίπτωτο, αεροπτερισμός, κατάβαση σε σπήλαια, αγώνες με μηχανοκίνητα μέσα, εναέρια περάσματα με σκοινί, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ και ιπποδρομίες.
Άλλα συμβόλαια υγείας θεωρούν επικίνδυνο ακόμα και το πιλοτάρισμα ιδιωτικού αεροπλάνου, θεωρώντας ασφαλές μόνο το ταξίδι με αεροπλάνα των αεροπορικών εταιριών.
Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πάντως επισημαίνουν ότι τα συμβόλαια υγείας προς αποφυγή παρεξηγήσεων και διαφωνιών πρέπει να αναγράφουν με σαφήνεια ποιες δραστηριότητες εξαιρούν και να μην τις υποκρύπτουν πίσω από το γενικό όρο «επικίνδυνα σπορ».