Μήπως είστε σκιέρ, ορειβάτης, κάνετε κανό καγιάκ, μπάντζι τζάμπινγκ, ελεύθερη πτώση και άλλα extreme sports; Ίσως πάλι είναι η εποχή του χρόνου που αισθάνεστε στο στοιχείο σας, κατεβαίνοντας με τη χιονοσανίδα σας ή κάνοντας σλάλομ με τα σκι στην χιονισμένη πλαγιά…

Σας ζηλεύουμε που απολαμβάνετε το ζην επικινδύνως! Όμως τα αθλήματα του βουνού και τα άλλα γνωστά extreme σπορ εγκυμονούν κινδύνους για τραυματισμούς . Οι γρήγορες ταχύτητες , οι κραδασμοί, ένα πέσιμο, μια σύγκρουση μπορούν να σας στοιχίσουν ένα πόδι στο γύψο για πολύ καιρό, για να μην σας αναφέρουμε τραγικότερα συμβάντα, όπως το ατύχημα που συνέβη στον Σουμάχερ.

Μπορείτε άραγε να ασφαλιστείτε για τυχόν ατυχήματα που σχετίζονται με επικίνδυνα σπορ; Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα συμβόλαια υγείας δεν προβλέπουν αποζημιώσεις για αυτή την κατηγορία των ατυχημάτων.

Ειδικά για το σκι ορισμένα συμβόλαια αναγράφουν ρητά ότι το σκι – χειμερινό και θαλάσσιο – εξαιρείται από τις καλύψεις για σωματικές βλάβες. Ωστόσο υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρίες που καλύπτουν τυχόν έξοδα νοσηλείας μετά από ατύχημα στη διάρκεια του σκι. Όπως μας ενημερώνουν πριν από την υπογραφή του συμβολαίου συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο με τις συνήθειες και τα χόμπι του ενδιαφερόμενου. Αν το σκι έχει δηλωθεί ως χόμπι καλύπτεται.

Βεβαίως το σκι είναι σύνηθες χειμερινό σπορ. Δεν είναι παρκούρ, παραπέντε και άλλες θεαματικές «μανίες» που κόβουν πραγματικά την ανάσα. Πως αντιμετωπίζουν αυτές τις περιπτώσεις οι ασφαλιστικές εταιρίες;

Στη λίστα με τα επικίνδυνα σπορ που εξαιρούνται από τις καλύψεις περιλαμβάνονται: άλματα στο κενό, ελεγχόμενες πτώσεις σε γκρεμό, πτήση με αεροπλάνο χωρίς άδεια ή ως μαθητευόμενος , αναρρίχηση , ορειβασία, kite surf, παρκούρ, καταδύσεις σε βάθος μεγαλύτερο από 10 μέτρα, πεζοπορία σε ύψος μεγαλύτερο από 2.500 μέτρα , μπάντζι τζάμπινγκ, παραπέντε, αλεξίπτωτο, αεροπτερισμός, κατάβαση σε σπήλαια, αγώνες με μηχανοκίνητα μέσα, εναέρια περάσματα με σκοινί, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ και ιπποδρομίες.

Άλλα συμβόλαια υγείας θεωρούν επικίνδυνο ακόμα και το πιλοτάρισμα ιδιωτικού αεροπλάνου, θεωρώντας ασφαλές μόνο το ταξίδι με αεροπλάνα των αεροπορικών εταιριών.

Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι πάντως επισημαίνουν ότι τα συμβόλαια υγείας προς αποφυγή παρεξηγήσεων και διαφωνιών πρέπει να αναγράφουν με σαφήνεια ποιες δραστηριότητες εξαιρούν και να μην τις υποκρύπτουν πίσω από το γενικό όρο «επικίνδυνα σπορ».