Σε ένα βασικό νοσοκομειακό συμβόλαιο υγείας, ανάμεσα στα άλλα, συμπληρώνεται και η θέση νοσηλείας που θέλει να νοσηλευτεί ο ασφαλισμένος (Α,Β, LUX).

Μια βασική συμβουλή που δίνουν οι ασφαλιστές είναι ότι εάν χρειαστεί να κάνετε εισαγωγή στο νοσοκομείο να μην αλλάξετε εκείνη την ώρα τη θέση νοσηλείας, θέλοντας αυθορμήτως να την αναβαθμίσετε γιατί θα πληρώσετε πολλά από την τσέπη σας.

Αντίθετα, αν το ίδιο το νοσοκομείο, λόγω πληρότητας κλινών, δεν διαθέτει την ελεύθερη θέση που θα ζητήσει ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τις παροχές του ασφαλιστηρίου τους, τότε η διαφορά κόστους επιβαρύνει το νοσοκομείο και όχι τον ασφαλισμένο και την εταιρεία του.

Και στις δύο περιπτώσεις καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον ασφαλιστή σας για να σας προφυλάξει από τις κακοτοπιές.

Δείτε αναλυτικότερα τι θα συμβεί αν αλλάξετε τη θέση που αναγράφει το συμβόλαιό σας:

Σε περίπτωση που επιλέξετε χαμηλότερη θέση, ο τρόπος αποζημίωσης δεν αλλάζει. Δηλαδή εάν το συμβόλαιο υγείας αναγράφει δίκλινο και η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε τρίκλινο, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ή διαφορά στην αποζημίωση.

Οι περισσότεροι ωστόσο κάνουν αλλαγές επιλέγοντας ανώτερη θέση από αυτή που αναγράφει το συμβόλαιο. Τότε ο τρόπος αποζημίωσης αλλάζει. Δηλαδή εάν το συμβόλαιο υγείας αναγράφει δίκλινο δωμάτιο και η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε μονόκλινο, με επιθυμία και πρωτοβουλία του ασφαλισμένου, τότε η διαφορά κόστους που θα προκύψει δεν θα καλυφθεί από το ασφαλιστήριο και θα επιβαρύνει τον ίδιο.

Ο ασφαλισμένος που θα επιλέξει αναβάθμιση θέσης νοσηλείας , εκτός παροχών-όρων ασφαλιστηρίου, θα πρέπει να θυμάται πως ο λογαριασμός που θα προκύψει θα είναι τσουχτερός, ιδιαίτερα εάν η νοσηλεία διαρκέσει αρκετές ημέρες. Εκτός από τη διαφορά κόστους στη θέση δωματίου και τροφής, θα πρέπει να συνυπολογίσει και όποια πιθανή διαφορά προκύψει στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Για παράδειγμα το κόστος του υγειονομικού υλικού ή των ιατρικών υπηρεσιών ενδέχεται να είναι προσαρμοσμένο στο κόστος του μονόκλινου δωματίου και πιο ακριβό σε σχέση με τις χρεώσεις ενός δίκλινου. Οι οικονομικές διαφορές επιβαρύνουν τον ασφαλισμένο.

Διαβάστε επίσης: 

Επίδομα νοσηλείας και ανάρρωσης: Ποιες καλύψεις προσφέρει – Γιατί να το επιλέξετε

Αναγγελία Νοσηλείας: Το σωστό timing που «σώζει» την αποζημίωση