Ποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο να προτιμήσω όταν πρέπει να νοσηλευτώ; Πολλοί αναρωτιόμαστε τι να επιλέξουμε καθώς έχουμε επηρεαστεί από τα σχόλια φίλων και συγγενών για την άψογη φροντίδα ή τις ελλείψεις κάθε νοσοκομείου.

Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές επηρεαζόμαστε και από συναισθηματικούς λόγους. Μπορεί να έχετε συνδεθεί με κάποιο ιδιωτικό θεραπευτήριο είτε γιατί νοσηλεύτηκαν εκεί οι γονείς σας και ξέρετε τις νοσοκόμες με τα μικρά τους ονόματα είτε γιατί μείνατε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που σας παρείχαν. Αν προτιμάτε λοιπόν ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο ή όμιλο, θα πρέπει να συνάψετε συμβόλαιο με μια ασφαλιστική εταιρία που να έχει αποκλειστική σύμβαση με αυτό το νοσοκομείο. Μάλιστα αν δηλώσετε μόνο μία επιλογή αντί για πολλές θα μειωθεί το ασφάλιστρό σας.

Σίγουρα σας συμφέρει να νοσηλευτείτε σε συνεργαζόμενο με την ασφαλιστική σας εταιρεία θεραπευτήριο. Τα οφέλη και προνόμια είναι πολλά, οι διαδικασίες απλές και αυτοματοποιημένες. Δεν χρειάζονται προεγκρίσεις και κατάθεση αποδείξεων.

-Φροντίστε να μην σας «μπερδέψουν» με τη θέση νοσηλείας. Ζητήστε με επιμονή την θέση νοσηλείας που δικαιούστε σύμφωνα με το συμβόλαιό σας. Αρνηθείτε να σας μεταφέρουν για καλύτερα σε ανώτερη θέση. Για νοσηλεία σε ανώτερη θέση από την προβλεπόμενη ή την προεπιλεγμένη, ανάλογα με το πρόγραμμα, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος που έχει επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος εκτοξεύεται δυσανάλογα και θα επιβαρύνει το πορτοφόλι σας (επιπλέον 20-30% των συνολικών εξόδων).

-Θα είχατε ακούσει γνωστούς σας να λένε ότι θα κάνουν εισαγωγή για δύο ημέρες σε ιδιωτική κλινική προκειμένου να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις αφού η ασφαλιστική τους εταιρία καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων μόνο στο πλαίσιο της νοσηλείας. Οι επιλογές ευτυχώς τα τελευταία χρόνια είναι περισσότερες. Αρκετά προγράμματα καλύπτουν εξετάσεις και επεμβάσεις σε νοσοκομεία χωρίς διανυκτέρευση (one day clinic). Άλλα προγράμματα προσφέρουν δωρεάν ετήσιο τσεκ-απ και άλλα εξετάσεις στα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές εκπτώσεις (π.χ. από 30 έως και 60%) επί του ιδιωτικού τιμοκαταλόγου. Επιλέξτε τις έξτρα παροχές που σας συμφέρουν.

Ειδικά για τις επεμβάσεις one day clinic δείτε τι προβλέπεται στο συμβόλαιό σας για τη χρήση της απαλλαγής προκειμένου να μην επιβαρυνθείτε, πληρώνοντας εσείς τα έξοδα.

Πάντως στα περισσότερα προγράμματα υγείας για την ημερήσια νοσηλεία γίνεται χρήση ποσοστού της απαλλαγής, συνήθως του 50%. Δηλαδή αν το ποσό της απαλλαγής ανά Ασφαλισμένο και ανά Περιστατικό Νοσηλείας, είναι 1.500 ευρώ σε περίπτωση Νοσηλείας μίας ημέρας, το εκπιπτόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό 750 ευρώ. Αν τα έξοδα ανέρχονται σε 900 ευρώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ θα τα πληρώσει η εταιρία.