Ολοένα και περισσότερο έδαφος φαίνεται πως κερδίζει το τελευταίο διάστημα το μοντέλο ασφάλισης pay per use που επιτρέπει στους ασφαλισμένους να πληρώνουν ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει ή την χρήση που κάνουν στο όχημά τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής, κ. Νίκος Αντιμησάρης, σε εκδήλωση της KPMG με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής της για την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά, πρόκειται για μία τάση που δεν είναι καινούργια, αλλά πλέον έχει καταφέρει να… συμβιώνει με τα παραδοσιακά μοντέλα τιμολόγησης. «Τα πρώτα χρόνια τα συγκεκριμένα συμβόλαια ήταν πολύ πιο δύσκολο να γίνουν ευρύτερα γνωστά, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητάς τους. Σήμερα έχει απλοποιηθεί πολύ περισσότερο η διαδικασία, με την εγκατάσταση μιας εφαρμογής σε ένα smartphone. Συμβόλαια, τα οποία κατά κάποιο τρόπο βοηθούν τις ασφαλιστικές εταιρίες να εξατομικεύσουν την τιμολόγηση στον πελάτη και να έχει τη δυνατότητα μέσα από αυτή την εφαρμογή ένας ασφαλισμένος να παρακολουθήσει το κόστος του ανάλογα με τη χρήση που κάνει στο αυτοκίνητό του», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως τέτοιου είδους μοντέλα έχουν πλέον και καινούργιες εφαρμογές όχι μόνο στη διάρκεια χρήσης του οχήματος, αλλά και στην οδική συμπεριφορά, στοχεύοντας ακόμα περισσότερο στη μείωση κόστους μέσω της επιβράβευσης ενός σωστού οδηγού. «Υπάρχουν εξειδικευμένες εφαρμογές που καταγράφουν πόσο γρήγορα οδηγεί κανείς, εάν φρενάρει απότομα, κ.λπ., δίνοντας πολλά χρήσιμα στοιχεία όχι μόνο για το κόστος, αλλά και για την πρόληψη ατυχημάτων, συνεισφέροντας στην οδική ασφάλεια», κατέληξε.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, με τον τρόπο αυτό η ασφάλιση του οχήματος μετατρέπεται σε ένα μεταβαλλόμενο και όχι σταθερό κόστος, με την εκάστοτε παράμετρο – για παράδειγμα, της χρήσης του οχήματος – να είναι προαιρετική και εφόσον την επιλέξει ο οδηγός να λαμβάνεται υπόψη και να ενσωματώνεται στη διαμόρφωση του ασφαλίστρου, μαζί με τις λοιπές προτιμήσεις του (επίπεδα κάλυψης ζημιών – συμβατικές μέθοδοι τιμολόγησης). Σε περίπτωση που οι οδηγοί επιλέγουν το «πακέτο» χιλιομέτρων που τους ταιριάζει και καταφέρνουν και μειώνουν στο τέλος, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, λαμβάνουν έκπτωση.

«Η επίμαχη μέθοδος εμφανίζει ποικίλα πλεονεκτήματα, όπως τη διευκόλυνση των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα που συνήθως έχουν και μικρότερη χρήση οχημάτων, να αγοράσουν υπηρεσίες ασφάλισης αυτοκινήτου με χαμηλότερο κόστος και στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ ενδεχομένως μπορεί να οδηγήσει και σε εξοικονόμηση», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Ασφάλιση οχήματος: Οι επιλογές εν μέσω lockdown