Σε έξαρση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα αυτοάνοσα νοσήματα, με περισσότερους από 900.000 Έλληνες να εμφανίζουν σήμερα κάποια τέτοιου τύπου διαταραχή (θυρεοειδίτιδες, πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κ.λπ.).

Πιο αναλυτικά, έρευνες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας – σε εγχώριο, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο – καταδεικνύουν πως τα αυτοάνοσα αποτελούν πλέον την 3η κύρια αιτία θανάτου ως οικογένεια νοσημάτων, με σχεδόν οκτώ στους 10 ασθενείς να είναι γυναίκες. Το 20% των νέων διαγνώσεων δε, αφορούν σε άτομα μικρότερης ηλικίας, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του ζητήματος.

Σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, η κάλυψή τους σχετίζεται πρωτίστως με τον χρόνο εκδήλωσης της νόσου. Εάν, δηλαδή, ο ασφαλισμένος γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του πριν την υπογραφή του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και, άρα, το είχε δηλώσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο, τότε το πιθανότερο είναι η εταιρία να αρνηθεί την ασφάλιση ή να θέσει σημαντικές χρονικές αναμονές. Στην περίπτωση, ωστόσο, που το αυτοάνοσο εκδηλώθηκε σε μεταγενέστερο χρόνο, τότε ο ασφαλισμένος είναι πλήρως καλυμμένος. Για την ακρίβεια και με βάση τους όρους του εκάστοτε συμβολαίου παρέχεται κάλυψη για τα έξοδα νοσηλείας, αλλά και τις επισκέψεις σε γιατρούς και συχνές διαγνωστικές εξετάσεις εάν ο ασφαλισμένος έχει αγοράσει και έξτρα πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα περισσότερα προγράμματα υγείας, μάλιστα, προσφέρουν και το επίδομα σοβαρών ασθενειών που αναλαμβάνει να στηρίξει οικονομικά τους ασφαλισμένους μετά από την διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως, για παράδειγμα, την πολλαπλή σκλήρυνση (πρόκειται για μία χρόνια, φλεγμονώδη νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει προσβάλει περισσότερους από 14.000 ασθενείς στην Ελλάδα). Το κεφάλαιο ασφάλισης που μπορεί να κυμανθεί από 10.000 ευρώ έως και ένα εκατ. ευρώ, καταβάλλεται – ανεξαρτήτως από νοσηλεία ή θεραπεία που θα πραγματοποιηθεί – είτε σε μία δόση (εφάπαξ) ένα μήνα μετά την ημερομηνία διάγνωσης της σοβαρής ασθένειας είτε τμηματικά (σε δόσεις). Απαραίτητη προυπόθεση η ηλικία του ασφαλισμένου να μην ξεπερνά τα 65 έτη, με μέγιστη ηλικία έναρξης τα 60 έτη.

Συμπληρωματικά, δίδεται και η παροχή της δεύτερης ιατρικής γνωμάτευσης, η οποία, όπως τόνισε το ygeiamou, ολοκληρώνεται εντός 14 εργάσιμων ημερών για συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα και δίκτυο νοσοκομείων στην Ελλάδα (υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σταλεί τα πλήρη στοιχεία του ιατρικού φακέλου και έχει γίνει και η μετάφραση) και εντός 20 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που η αίτηση, η Πρώτη Ιατρική Γνωμάτευση, καθώς και ο πλήρης απαραίτητος φάκελος έχουν κατατεθεί σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Διαβάστε επίσης

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στην ταξιδιωτική ασφάλιση το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Είμαι ασφαλισμένος δεν χρειάζομαι και ιδιωτική ασφάλεια: Τρεις λόγοι που κάνετε λάθος

Κάλυψη ανικανότητας από το ομαδικό ασφαλιστήριο: Τι πρέπει να γνωρίζετε