Τους λόγους, για τους οποίους οι Έλληνες οφείλουν να συμπληρώσουν την δημόσια σύνταξή τους με μία ιδιωτική, αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα, επικαλούμενος τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της Eurostat για τον πληθυσμό, όπου ο λόγος εξάρτησης ηλικιωμένων στην Ελλάδα το 2020 ήταν 35,1%, ενώ μέχρι το 2055 ο λόγος αυτός θα έχει σχεδόν διπλασιαστεί (62,8%) και θα είναι ο υψηλότερος στην ΕΕ, ο κ. Στουρνάρας διαπίστωσε πως όταν σε βάθος χρόνου οι εισφορές όλο και λιγότερων εργαζομένων θα πρέπει να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες συντάξεις, όποια ελλείμματα προκύψουν θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν με κρατικούς πόρους.
«Ήδη, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού 2021, εκτιμάται ότι η δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων για συντάξεις το 2020 έφτασε τα 28,7 δισ. ευρώ ή 17,7% του ΑΕΠ (από εννέα δισ. ευρώ ή 6,4% του ΑΕΠ το 2000), εκ των οποίων πάνω από τα μισά (16,8 δισ. ευρώ ή 10,3% του ΑΕΠ) χρηματοδοτήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό (αναλογούν στο ¼ περίπου των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού). Η σωρευτική δημοσιονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τη χρηματοδότηση οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης κατά την τελευταία εικοσαετία ξεπερνά τα 200 δισ. ευρώ, υπερβαίνει, δηλαδή, την αύξηση του δημόσιου χρέους κατά την ίδια περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ εστιάζοντας στον ρόλο του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, ήτοι των ασφαλιστικών εταιριών, υπογράμμισε πως αυτές ήδη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο μέσω των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων που διαθέτουν.
Σύμφωνα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι ασφαλίσεις ζωής περιλαμβάνουν την κάλυψη κινδύνων που απειλούν τη ζωή μας των ασφαλισμένων, αλλά και την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν κατά τη διάρκειά της. Στόχος τους είναι ακόμα και ένα τραγικό γεγονός να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για τον ίδιο και τα αγαπημένα του πρόσωπα, καθώς και να του εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πιο αναλυτικά, ανάλογα με το περιεχόμενο της κάλυψης, οι ασφαλίσεις ζωής διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες:
Αποταμίευση: δηλαδή, η ασφάλιση αποβλέπει στη συσσώρευση κεφαλαίου που θα αποδοθεί στη λήξη του ασφαλιστικού συμβολαίου είτε με τη μορφή σύνταξης είτε με τη μορφή εφάπαξ.
Προστασία: δηλαδή, η ασφάλιση αποβλέπει στην κάλυψη για το ενδεχόμενο θανάτου, ασθένειας ή ατυχήματος ή των συνεπειών τους (π.χ. νοσοκομειακά έξοδα, απώλεια εισοδήματος, ανικανότητα, αποπληρωμή υποχρεώσεων).
Τον περασμένο Δεκέμβριο η επίμαχη ασφάλιση έκλεισε στο +9,6%, με την μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στα προιόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked).
Διαβάστε επίσης
Πανευρωπαϊκό Συνταξιοδοτικό Προϊόν: Τι είναι και γιατί να το αποκτήσετε
Παραμένετε ανασφάλιστοι; Τι σας κοστίζει αυτή η επιλογή
Νομική Προστασία: Η ασφάλιση που φέρνει ένα δικηγόρο στο πλευρό μας