Τα κίνητρα που θα δώσει στους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα επιλέξουν το πανευρωπαικό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν (PEPP) που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό, το οικονομικό επιτελείο προτίθεται να κινηθεί όπως ακριβώς και στο υπόλοιπο κομμάτι της ιδιωτικής ασφάλισης, με την χορήγηση κινήτρων, τα οποία θα συμβάλλουν στην ενίσχυσή του. «Έχουμε συστήσει ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών για την νομοθέτηση εθνικών εφαρμοστικών μέτρων του Κανονισμού για το πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό προϊόν, το λεγόμενο PEPP, το οποίο αποτελεί ασφαλιστικό προϊόν που θα παρέχεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Το PEPP αποτελεί μία καινοτομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς θα είναι ένα προϊόν που θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφάνεια και πολύ χαμηλό κόστος για τον ασφαλισμένο, καθώς τα θέματα αυτά ρυθμίζονται από Κανονισμό. Ακόμη, έχει το χαρακτηριστικό της φορητότητας που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα μπορεί να μεταφέρει και να συνεχίσει την ασφάλισή του σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ και εάν εγκατασταθεί. Αποτελεί, λοιπόν, μία ακόμη λύση που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον πρώτο πυλώνα και να οδηγήσει σε ενίσχυση του συνταξιοδοτικού εισοδήματος των ασφαλισμένων», ανέφερε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, για να προσθέσει: «Η ομάδα εργασίας θα πρέπει να ορίσει κυρίως τα κριτήρια συσσώρευσης και αποσυσσώρευσης των εισφορών, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και τις κυρώσεις, ενώ θα ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το τέλος του έτους και ο Κανονισμός για το PEPP θα ξεκινήσει να ισχύει μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022».

Κομβικής σημασίας για την αποτελεσματική λειτουργία των PEPP χαρακτήρισε από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γιάννης Στουρνάρας, τη φορολογική αντιμετώπιση:

  • των εισφορών σε ένα τέτοιο πρόγραμμα,

  • των αποδόσεων από τις επενδύσεις και

  • των παροχών.

«Αν και η πλήρης φορολογική απαλλαγή και των τριών ως άνω στοιχείων δεν  είναι μία εφαρμόσιμη επιλογή, εν τούτοις θα πρέπει, για λόγους ίσης μεταχείρισης, να μην αντιμετωπίζονται διαφορετικά από ό, τι στην κοινωνική ή στην επαγγελματική ασφάλιση», επισήμανε, για να συνεχίσει: «Η αντιμετώπιση αυτή συνεπάγεται για το κράτος απώλεια εσόδων, τα οποία θα μπορούσε εν δυνάμει να εισπράξει. Αυτή, όμως, η απώλεια θα είναι πρόσκαιρη, λόγω ακριβώς των δευτερογενών θετικών επιπτώσεων που αναμένονται από τις αυξημένες ιδιωτικές αποταμιεύσεις που θα προκύψουν». Αξίζει να αναφερθεί πως βασικοί στόχοι των PEPP είναι:

  • η ενίσχυση των ενιαίων δομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

  • η διευκόλυνση της κινητικότητας μέσα στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, καθώς ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των συνταξιοδοτικών προϊόντων είναι η φορητότητα και

  • η αντιμετώπιση των πιέσεων που υφίστανται τα ευρωπαϊκά συνταξιοδοτικά συστήματα από τη δημογραφική γήρανση.

 

Διαβάστε επίσης

Ευρώπη: Προγράμματα Iδιωτικής Σύνταξης για όλους – Ενημερωθείτε

Σύνταξη: Πώς μπορεί να «αβγατίσει» με το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν

Ιδιωτική Ασφάλιση: Αναμένονται μεταρρυθμίσεις – Πώς θα ωφεληθείτε