Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Επιτροπής Ζωής και Συντάξεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα ομαδικά προγράμματα ενισχύθηκαν κατά 2,6% το α’ εξάμηνο του 2020, με σχεδόν οκτώ στα 10 να αφορούν σε προγράμματα εργαζομένων έναντι ποσοστού 18,2% σε συνταξιοδοτικά και μόλις 2,5% σε δανειοληπτών. Το ygeiamou.gr έχει αναφερθεί στα οφέλη που έχει η επίμαχη ασφάλιση, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μιας και έχει αποδειχθεί πως μέσω αυτής ενισχύεται η αποδοτικότητα της εργασίας.

Πόσο, όμως, προστατευμένοι είναι οι λήπτες των ομαδικών συμβολαίων; Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμούν πως η συμπληρωματική κάλυψη με ένα ατομικό συμβόλαιο είναι το «κλειδί» στην προκειμένη περίπτωση, εστιάζοντας στις εξής παραδοχές:

1ον) Η κάλυψη στα ομαδικά προγράμματα φτάνει μέχρι ένα όριο. Αυτό είθισται να κυμαίνεται μεταξύ 10.000 και 20.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση διαδοχικών νοσηλειών ο ασφαλισμένος θα αναγκαστεί τελικώς να πληρώσει την διαφορά από την τσέπη του.
2ον) Έχουν περιορισμένη διάρκεια, μιας και συνδέονται με τον χρόνο που ο ασφαλισμένος παραμένει στην εργασία του. Άρα, εάν αποχωρήσει – οικειοθελώς ή μη – ή βγει σε σύνταξη, τότε η ασφάλιση παύει να ισχύει.
3ον) Ο ασφαλισμένος δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές ή προσθήκες. Τα ομαδικά προγράμματα επιλέγονται από την εκάστοτε επιχείρηση, επομένως οι όροι του συμβολαίου υπαγορεύονται από έναν τρίτο.
4ον) Επίσης, δεν έχει κανέναν έλεγχο πάνω στο κόστος.
5ον) Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος κάνει χρήση της επίμαχης ασφάλισης και αποχωρήσει από την επιχείρηση, τότε στο ατομικό συμβόλαιο που ενδεχομένως να εκκινήσει με κάποια εταιρία ενδέχεται να του επιβληθούν εξαιρέσεις ή και χρονικές αναμονές.

«Το σώφρον, λοιπόν, θα ήταν να έχει φροντίσει να συμπληρώσει την ομαδική ασφάλιση με ένα ατομικό συμβόλαιο, στο οποίο, μάλιστα, θα ήταν σαφείς οι όροι ως προς το τι ισχύει σε περίπτωση παύσης της ισχύος του πρώτου», σχολιάζουν χαρακτηριστικά τα παραπάνω στελέχη και καταλήγουν: «Έτσι, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να πετύχει υψηλότερο όριο κάλυψης, να το προσαρμόζει ανάλογα με τις ανάγκες τις δικές του ή της οικογένειάς του και να ελέγχει το κόστος».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συστήνεται είναι οι ενδιαφερόμενοι, από κοινού με τον ασφαλιστικό τους σύμβουλο, να εξετάσουν πως θα μπορούσαν να «κουμπώσουν», προκειμένου να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.

Διαβάστε ακόμη

Ομαδικά Προγράμματα Ασφάλισης: Γιατί συμφέρουν και τι πρέπει να προσέξουν οι 50ρηδες