Τα υπέρ και τα κατά από μία ενδεχόμενη πρόωρη εξαγορά του συμβολαίου τους, «ζυγίζουν» από καιρού εις καιρόν πολλοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι αναζητούν τρόπους να καλύψουν τα χρέη, που συσσωρεύτηκαν μετά από μία 10ετή οικονομική κρίση, αλλά και μία πρόσφατη υγειονομική.

Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν διαβλέπουν – τουλάχιστον προς ώρας – αθρόες ρευστοποιήσεις – με εξαίρεση, ίσως, τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα – οι οποίες να σχετίζονται με την πανδημία, γεγονός που σημαίνει ότι η αξία της ασφάλισης παραμένει ζωντανή στη συνείδηση μεγάλης μερίδας ασφαλισμένων. «Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος λόγος, το ‘σπάσιμο’ ενός συμβολαίου να μην συνιστά ζημία για τους ίδιους, είναι να αντικατασταθεί από ένα άλλο, με μεγαλύτερα οφέλη», τονίζουν στο ygeiamou.gr. Πιο αναλυτικά:

1. Αποταμιευτικά – Συνταξιοδοτικά συμβόλαια εγγυημένης απόδοσης. Αν και τα επίμαχα συμβόλαια οδεύουν προς κατάργηση, με μόλις δύο εταιρίες να τα διαθέτουν σήμερα στην αγορά, ο γενικός κανόνας θέλει αυτά να αρχίζουν να αποδίδουν μετά τη 10ετία. Κατά συνέπεια, όποιος διακόψει νωρίτερα θα καταγράψει ζημιά. «Στη σύμβαση προβλέπεται μία χρονική περίοδος, συνήθως δύο χρόνων, όπου δεν επιστρέφονται τα χρήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι εταιρίες καλύπτουν το λειτουργικό τους κόστος και τις αμοιβές των διαμεσολαβούντων», τονίζουν τα παραπάνω στελέχη, προσθέτοντας πως σε περίπτωση, που ο ασφαλισμένος επιλέξει να διακόψει το συμβόλαιο και να ξεκινήσει ένα νέο με άλλη ασφαλιστική, τότε θα υποχρεωθεί να πληρώσει εκ νέου τα συγκεκριμένα κόστη. Παράλληλα, το πιθανότερο είναι τα επιτόκια, που θα βρει σήμερα στην αγορά, να είναι αισθητά χαμηλότερα σε σύγκριση με πριν από μερικά χρόνια (1% με 2% έναντι 2,5% με 4% παλαιότερα).

2. Αποταμιευτικά συμβόλαια συνδεδεμένα με επενδύσεις (unit linked). Η διαδικασία εξαγοράς είναι κάπως πιο περίπλοκη στα συγκεκριμένου τύπου συμβόλαια. Και αυτό διότι τα ασφάλιστρα επενδύονται συνήθως σε αμοιβαία κεφάλαια. «Οι παράμετροι, που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν ‘σπάσει’ ένα unit linked πρόγραμμα είναι α) το σημείο, που βρίσκεται το επίμαχο διάστημα η αποτίμηση των επενδύσεών του και β) τα πέναλτι, μιας και τα περισσότερα μέχρι και μία 10ετία έχουν σημαντικές ποινές», επισημαίνουν.

3. Νοσοκομειακά συμβόλαια: Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων συμβολαίων έγκειται στο γεγονός ότι η διακοπή τους συνοδεύεται σχεδόν αυτομάτως με την σύναψη ενός νέου σε άλλη εταιρία. «Αυτό, που θα πρέπει να σκεφτεί κάποιος, πριν λάβει μία τέτοια απόφαση είναι εάν στα χρόνια που προηγήθηκαν υπήρξε κάποια μεταβολή στην υγεία του», αναφέρουν χαρακτηριστικά και εξηγούν: «Σε περίπτωση, που έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, το πιθανότερο είναι η νέα ασφαλιστική να μην το καλύψει ή να το καλύψει με μία εξαίρεση».

Διαβάστε επίσης

Αστική επαγγελματική ευθύνη: Τι είναι και σε ποιους είναι απαραίτητη;

Οικογενειακό πρόγραμμα υγείας: Πέντε σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξετε

Νοσηλεία στο εξωτερικό: Το ποσοστό κάλυψης που μπορείτε να πετύχετε