Οι αεροπορικές εταιρίες δεν έχουν ακόμα αποκαταστήσει την «κανονικότητα» στις πτήσεις. Ωστόσο οι πολίτες συνεχίζουν να ταξιδεύουν για ψυχαγωγικούς, επαγγελματικούς και για λόγους υγείας.

Αν διατηρείτε συμβόλαιο υγείας πρέπει να γνωρίζετε ότι το ποσοστό κάλυψης διαφέρει ανάλογα με τη χώρα όπου νοσηλεύεται ο ασφαλισμένος.

Τα περισσότερα προγράμματα υγείας καλύπτουν κατά 100% τα έξοδα σε νοσοκομεία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κατά 80% στο εξωτερικό (πλην Ευρώπης) και κατά 70% σε ΗΠΑ και Καναδά.

Είναι εμφανές ότι όπου η κάλυψη είναι 100% είναι το ιδανικό, ιδιαίτερα σε νοσοκομεία του εξωτερικού όπου τα έξοδα είναι πολύ περισσότερα. Η κάλυψη 100% όμως θα αυξήσει το κόστος των ασφαλίστρων. Έμπειροι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι είναι προτιμότερο να «ανηφορίσουν» λίγο τα ετήσια ασφάλιστρα γιατί όταν χρειαστείτε μια ακριβή νοσηλεία, το ποσοστό συμμετοχής σας μπορεί να είναι πολύ μεγάλο να το πληρώσετε από την τσέπη σας.

Για παράδειγμα 90% κάλυψη σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος πληρώνει από την τσέπη του το 10% των εξόδων.

Επίσης, αν υπάρχει εκπιπτόμενο ποσό που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο (απαλλαγή), πληρώνει πρώτα ο ασφαλισμένος το αφαιρετέο ποσό και μετά εφαρμόζεται το ποσοστό κάλυψης.

Για παράδειγμα, αν ο τελικός λογαριασμός μιας νοσηλείας είναι 5.000 ευρώ και ο ασφαλισμένος έχει απαλλαγή 500 ευρώ και 10% συνασφάλιση (ΕΟΠΥΥ) , τότε θα πληρώσει ο ίδιος τα πρώτα 500, μετά θα αφαιρεθεί το 10% και τον υπόλοιπο λογαριασμό θα τον πληρώσει η ασφαλιστική εταιρεία. Συνολικά, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 500 ευρώ αφαιρετέο ποσό συν 450 ευρώ (10% των 4.500 ευρώ) συνασφάλιση, και η ασφαλιστική τα υπόλοιπα.

Διαβάστε επίσης

Ακυρώθηκε η πτήση λόγω κορωνοϊού; Αν έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση, θα αποζημιωθείτε

Πακέτα ταξιδιωτικής ασφάλισης: Έως ποιο όριο σας καλύπτουν

Συμβόλαιο Υγείας: Ποιο περιλαμβάνει δωρεάν τεστ κορωνοϊού και έξτρα παροχές