Στο έλεος του «Ιανού» βρέθηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι πολλών περιοχών της χώρας, βλέποντας την περιουσία τους – σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα – να χάνονται κάτω από τόνους λάσπης.
Μολονότι η αντίδραση της πολιτείας υπήρξε άμεση, ενεργοποιώντας ένα ευρύ πακέτο μέτρων στήριξης για τους πλημμυροπαθείς, που περιλαμβάνει από αναστολές φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων μέχρι και την καταβολή έκτακτων επιδομάτων, αυτά δεν φαίνεται να είναι αρκετά, για να καλύψουν τους κόπους μιας ζωής. «Εάν οι πληγέντες είχαν ασφαλιστεί ιδιωτικά για ζημιές από φυσικά φαινόμενα, τότε οι αποζημιώσεις θα ήταν πολύ μεγαλύτερες και πιο άμεσες. Κι αυτό γιατί οι εταιρίες καλύπτουν, όχι μόνον το κόστος αντικατάστασης του περιεχομένου και τις ζημιές οικοδομής, αλλά και την άντληση υδάτων ή την διαμονή των ασφαλισμένων σε ξενοδοχεία», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr στελέχη της αγοράς, επαναφέροντας το μείζον ζήτημα της χαμηλής ασφαλισιμότητας των Ελλήνων. «Παρά την αγάπη, που έχουμε για τα… ντουβάρια, είμαστε επικίνδυνα ανασφάλιστοι», προσθέτουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως πρόκειται για ένα κόστος, που δεν ξεπερνά τα 60 – 70 ευρώ τον χρόνο.
Συγκεκριμένα, για τις κατοικίες οι εταιρίες εμφανίζονται να έχουν απλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα προσφερόμενα πακέτα κάλυψης. Ενώ, δηλαδή, παλαιότερα ορισμένες καλύψεις φυσικών φαινομένων, όπως η πλημμύρα, δεν περιλαμβάνονταν στα βασικά πακέτα, αλλά έπρεπε να ζητηθούν χωριστά και με επιπλέον κόστος ασφάλισης, πλέον διατίθενται με ενιαία τιμολόγηση. «Η κάλυψη για φωτιά, πλημμύρα, καιρικά φαινόμενα, θραύση σωληνώσεων, έκρηξη, συνολικά περίπου 30 κινδύνους, κοστίζει 60 ευρώ/χρόνο», σχολιάζουν τα παραπάνω στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, οι παράγοντες, που διαμορφώνουν τα ασφάλιστρα, είναι οι εξής:
- Ο τύπος της κατοικίας (μονοκατοικία ή διαμέρισμα).
- Το εμβαδόν (το ύψος του ασφαλιζομένου κεφαλαίου υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα).
- Το έτος κατασκευής.
- Το είδος της ασφάλισης (κτηρίου, περιεχομένου ή συνδυασμός).
- Ο σκελετός της κατοικίας (διαφορετικά ασφαλίζεται μία πετρόκτιστη κατοικία από μία, που είναι κατασκευασμένη από μπετόν αρμέ).
- Η τοποθεσία, σε ποια περιοχή, δηλαδή, βρίσκεται το σπίτι.
Όσον αφορά στα ΙΧ, η ασφάλιση είναι υποχρεωτική μόνο ως προς το σκέλος της αστικής ευθύνης. «Από εκεί και πέρα εάν κάποιος θέλει να προσθέσει και συμπληρωματικούς κινδύνους (μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και τα καιρικά φαινόμενα) η επιβάρυνση είναι ελάχιστη. Εξαρτάται από την αξία του αυτοκινήτου, αλλά σε ένα έως 15.000 – 20.000 ευρώ το ετήσιο κόστος δεν ξεπερνά τα 60 – 70 ευρώ», εξηγούν.
Τέλος, για την ασφάλιση του εμπορικού κινδύνου η ασφαλιστική εταιρία αναλαμβάνει να πληρώσει το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών. Στην περίπτωση της ασφάλισης κερδών, που είναι εξτρά κάλυψη, ο ιδιωτικός τομέας οφείλει να καλύψει το κόστος των διαφυγόντων εσόδων μέχρις ότου αποκατασταθεί η ζημιά. Τα ασφάλιστρα είναι, επίσης, προσιτά για τους επαγγελματίες.
Πολλές εταιρίες, μάλιστα, επιβραβεύουν τους ασφαλισμένους, που είτε έχουν λάβει πρόσθετα μέτρα προστασίας είτε διατηρούν σε ισχύ και άλλα ασφαλιστήρια ή κατέβαλαν εφάπαξ τα ετήσια ασφάλιστρα.
Διαβάστε επίσης
Πυρκαγιά και φυσικές καταστροφές: Ποιες περιπτώσεις καλύπτει το συμβόλαιο σας
Οικογενειακό πρόγραμμα υγείας: Πέντε σημεία – κλειδιά που πρέπει να προσέξετε
Ασφαλιστικό Συμβόλαιο: Επτά πράγματα που πρέπει να ελέγξετε πριν υπογράψετε