Σε περίπου ένα μήνα θα μνημονεύσουμε τη μαύρη επέτειο της φονικής τραγωδίας στο Μάτι. Παράλληλα δύσκολα θα φύγουν από το μυαλό μας και οι εικόνες καταστροφής από τις πλημμύρες στη Μάνδρα. Εκτός από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, μεγάλες ήταν και οι καταστροφές σπιτιών και επιχειρήσεων.

Οι συνολικές αποζημιώσεις που χορήγησαν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2018, υπερβαίνουν τα 36 εκατ. ευρώ. Ωστόσο ασφαλισμένο ήταν μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό σπιτιών και επιχειρήσεων.

Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, οι οποίες μπορεί να τινάξουν στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν αφήνεται στην τύχη στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Μέσω της συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θεσπίζονται σχήματα καθολικής κάλυψης έναντι των φυσικών καταστροφών, με την εμπλοκή ασφαλιστών.

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών έχει διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ξεκινώντας από το σεισμό. Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη για την δημιουργία ενός εθνικού συστήματος καθολικής ασφάλισης των κατοικιών από σεισμό με χαμηλό ασφάλιστρο.

Άλλη πρόταση προβλέπει να δοθούν κίνητρα μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να τα ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών.

Ας δούμε όμως τη παρέχει σε γενικές γραμμές μια ασφάλεια πυρός καθώς έχουμε ήδη μπει στην επικίνδυνη εποχή του καλοκαιριού.

Τα προγράμματα ασφάλισης πυρός και λοιπών είναι σχεδιασμένα για να σας παρέχουν απόλυτη προστασία τόσο για το κτίριο όσο και για το περιεχόμενό του από κάθε κίνδυνο.

Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν ένα εύρος καλύψεων που αφορούν τόσο την προστασία της ιδιοκτησίας σας από πυρκαγιά που μπορεί να προκληθεί από αμέλεια, κεραυνό, έκρηξη, βραχυκύκλωμα, φωτιά στο δάσος, όσο και από φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, θύελλες, καταιγίδες, χιόνι, χαλάζι, παγετό.

Επίσης σας παρέχουν κάλυψη από τον κίνδυνο κλοπής, τρομοκρατικών ενεργειών, απεργιών, πολιτικών ταραχών και κακόβουλων βλαβών.

Οι παροχές όμως δεν σταματούν εδώ.

Τα προγράμματα ασφάλειας κτιρίου και περιεχομένου, προφυλάσσουν την ιδιοκτησία σας από τον κίνδυνο διαρροής ή θραύσης σωληνώσεων, πρόσκρουση οχήματος, θραύσης κρυστάλλων, αστική ευθύνη μετάδοσης πυρκαγιάς σε τρίτους, ακόμη και ζημιές από σεισμό.